Świąteczne stoły uginają się od wszelakich rarytasów, słodkości dań tradycyjnych, tych odmienionych i całkiem nieznanych, robionych pierwszy raz. Wszystko po to, aby oczarować gości i spędzić niezapomniane chwile w rodzinnym gronie.
U nas w tym roku zagości pewna nowość (jak dla nas oczywiście)- carpaccio z pieczarek z pysznym i zdrowym ziołowym sosem.
- pieczarki
- pęczek koperku
- 1 cytryna
- oleju lnianego Semco
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 lub 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sól, pieprz do smaku
- czerwony pieprz do dekoracji
Pieczarki myjemy dokładnie i kroimy w cienkie plasterki. Układamy je na talerzu.
Koper siekamy drobno, wlewamy sok z połowy cytryny, odrobinę startej skórki i całość ucieramy w moździerzu. Następnie dodajemy musztardę i olej lniany. Całość mieszamy, aż uzyska konsystencję emulsji. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Powstałym sosem polewamy nasze pokrojone pieczarki odstawiamy w chłodne miejsce na 10-15 min i podajemy udekorowane czerwonym pieprzem.