czwartek, 7 grudnia 2017

Chrupkie paluszkowe tosty francuskie



Śniadanie - najmilsza, część dnia. 
Świetne uczucie, kiedy można razem z rodziną spokojnie usiąść za stołem i nie spiesząc się nigdzie oddać się rozkoszy płynącej ze spożywania wspólnego posiłku.
W takie dni, kiedy nie trzeba na szybko zbierać się i uciekać do pracy, szkoły staram się przygotowywać pyszne posiłki dla całej naszej czwórki. Dziś przedstawię Wam jeden z moich naprawdę prostych, ale jakże efektownych pomysłów. Chleb w jajku zna chyba każdy, dziś nazywa się to tost francuski. Nazwa jak nazwa, ale smak dzieciństwa zostanie na zawsze. Tu podałam je w formie paluszków, panierowanych w płatkach kukurydzianych do moczenia w słodkim syropie klonowym. Takie śniadanie doda nam mnóstwo energii na cały dzień. 


Składniki :

  • masło klarowane do smażenia/olej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 5 kromek chleba tostowego
  • ok 2 szklanki rozkruszonych delikatnie płatków Corn Flakes Lubella
  • syrop klonowy/ cukier puder 
Wykonanie:
Jajka roztrzepujemy z mlekiem i cynamonem, chleb kroimy na 4 części (tak aby wyszło nam 4 paski). 2 -3 łyżki masła klarowanego rozpuszczamy na patelni. Paluszki z chleba moczymy w mieszaninie jaj z mlekiem i panierujemy w pałatkach kukurydzianych i smażymy na rumiano z każdej ze stron. 
Odsączamy gotowe na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i podajemy z syropem klonowym bądź posypane cukrem pudrem. 



SIŁA ZBÓŻ NA DZIEŃ DOBRY

#dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes

6 komentarzy:

  1. It's like you read my thoughts! You appear to realize lots regarding this, as
    if you wrote the e-book in it or something.
    This is a great blog. I'll definitely be back.

    OdpowiedzUsuń
  2. |Excelente sua didática ! Comecei a acompanhar o seu conteúdo faz pouco tempo e
    estou impressionado com a qualidade . Continue assim!

    OdpowiedzUsuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.