piątek, 22 grudnia 2017

Carpaccio z pieczarek



Świąteczne stoły uginają się od wszelakich rarytasów, słodkości dań tradycyjnych, tych odmienionych i całkiem nieznanych, robionych pierwszy raz. Wszystko po to, aby oczarować gości i spędzić niezapomniane chwile w rodzinnym gronie. 
U nas w tym roku zagości pewna nowość (jak dla nas oczywiście)- carpaccio z pieczarek z pysznym i zdrowym ziołowym sosem. 




Składniki:

  • pieczarki 
  • pęczek koperku
  • 1 cytryna
  • oleju lnianego Semco
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 lub 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sól, pieprz do smaku
  • czerwony pieprz do dekoracji
Wykonanie:
Pieczarki myjemy dokładnie i kroimy w cienkie plasterki. Układamy je na talerzu.
Koper siekamy drobno, wlewamy sok z połowy cytryny, odrobinę startej skórki i całość ucieramy w moździerzu. Następnie  dodajemy musztardę i olej lniany. Całość mieszamy, aż uzyska konsystencję emulsji. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Powstałym sosem polewamy nasze pokrojone pieczarki odstawiamy w chłodne miejsce na 10-15 min i podajemy udekorowane czerwonym pieprzem.




2 komentarze:

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.