Święta to czas wyciszenia, spokoju...
Od wieków kojarzą nam się z korzennymi przyprawami, piernikiem, ubieraniem choinki i mikołajem, wigilią...
W tym roku na wigilijnym stole stanął tort, który idealnie wpasował się w kanon Świąt i przepięknie wyglądał na śnieżnobiałym obrusie przy reszcie wigilijnych potraw.
- 6 jajek
- czubata szklanka cukru pudru
- cukier waniliowy Delecta
- 120 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki ulubionej przyprawy piernikowej
- sok pomarańczowy do nasączenia
- powidła do przełożenia (śliwkowe/wiśniowe) 1 słoik
- 1/4 szkl likieru (najlepszy będzie pomarańczowy)
- 400 ml śmietany kremówki 30-36%
- 250 g sera mascarpone
- ok 2-4 łyżki cukru pudru
- cynamon do smaku
- kuleczki zbożowe w różowej skorupce Delecta
- kamyczki czekoladowe Delecta
- zielony barwnik spożywczy
- 250 ml śmietany kremówki 30-36%
- 250 g sera mascarpone
- cukier waniliowy Delekta
- 1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
Ubijamy na sztywno białka, dodajemy po łyżce cukier stale ubijając. Następnie, kiedy masa jest sztywna i błyszcząca dodajemy żółtka. Całość dokładnie miksujemy i dodajemy przesiane mąki z przyprawą do piernika. Ciasto mieszamy delikatnie i wykładamy do wyłożonej papierem dopieczenia tortownicy (samo dno) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 40 min.
Wyjmujemy i studzimy, następnie kroimy na 3 części.
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cynamonem do smaku. Pod koniec dodajemy ser mascarpone i całość razem dokładnie miksujemy.
Ulubione powidła wymieszać z likierem. Pierwszy blat układamy na paterze, nasączamy go sokiem z pomarańczy i smarujemy częścią powideł, na to wykładamy część masy śmietanowej. Na to układamy kolejny blat ciasta, nasączamy go, smarujemy powidłami i wykładamy masę. Przykrywamy ostatnim krążkiem ciasta i nasączamy go. Tort wstawimy do lodówki.
Śmietanę ubijamy na sztywno jak wcześniej, dodajemy cukier i cukier waniliowy do smaku, pod koniec ser mascarpone. Odkładamy trochę masy i barwimy ją na zielono.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i jasnym kremem smarujemy całą powierzchnię tortu. Z zielonej masy wykonujemy przy pomocy tylki w formie gwiazdki choinki i dekorujemy je DECORADĄ DELEKTA.
Wyjmujemy i studzimy, następnie kroimy na 3 części.
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cynamonem do smaku. Pod koniec dodajemy ser mascarpone i całość razem dokładnie miksujemy.
Ulubione powidła wymieszać z likierem. Pierwszy blat układamy na paterze, nasączamy go sokiem z pomarańczy i smarujemy częścią powideł, na to wykładamy część masy śmietanowej. Na to układamy kolejny blat ciasta, nasączamy go, smarujemy powidłami i wykładamy masę. Przykrywamy ostatnim krążkiem ciasta i nasączamy go. Tort wstawimy do lodówki.
Śmietanę ubijamy na sztywno jak wcześniej, dodajemy cukier i cukier waniliowy do smaku, pod koniec ser mascarpone. Odkładamy trochę masy i barwimy ją na zielono.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i jasnym kremem smarujemy całą powierzchnię tortu. Z zielonej masy wykonujemy przy pomocy tylki w formie gwiazdki choinki i dekorujemy je DECORADĄ DELEKTA.