Jak zwykle nie zawiedliście mnie ;), za co bardzo gorąco Wam Kochani dziękuję.
Nie miałam łatwego wyboru, ale po kilku przemyśleniach i konsultacji z moim osobistym testerem doszliśmy do porozumienia.
Tak więc bardzo jest nam miło ogłosić:
Pierwsze miejsce
torbę termiczną otrzymuje Dorota za:
Crostini ze słodkiego groszku
Składniki
- 500ml bulionu lub wody
- 1 łyżeczka płatków chili
- 450g mrożonego groszku
- 10g świeżo siekanej mięty
- 3/4 łyżeczki soli
- pieprz
- 125ml śmietany kremówki
- 90g drobno pokrojonego prosciutto
Crostini:
-1 bagietka, pokrojona na plastry grubości 1 cm
- Oliwa z oliwek extra-virgin, do skrapiania
- 3 lub 4 ząbki czosnku
Wykonanie:
Podgrzewamy bulion dodajemy płatki chili i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy groszek i gotujemy około 5 min. Odsączamy groszek i miksujemy go na puree z mięta. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki na około 30 min. Bagietkę kroimy na plastry i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 10 min. Ciepłe grzanki skrapiamy oliwą z oliwek i pocieramy czosnkiem.
Ubijamy kremówkę na sztywno i mieszany delikatnie z puree. Gotowe puree układamy na grzankach, posypujemy prosciutto i podajemy.
Boskie w smaku.
Dorota (marchewkowo90@wp.pl)
Drugie miejsce
sałatkowe sztućce wędrują do Sofiji:
„Letnie ślimaczki z łososiem”
płat ciasta francuskiego
płaty łososia wędzonego na zimno
biały serek typu. Filadelfia.
pęczek koperku
sól, biały pieprz
jajko
Płat rozwinąć, rozsmarować na nim serek, położyć płaty łososia, posypać obficie siekanym koperkiem. NIE solić! Serek i łosoś są na tyle słone, że wystarczy. Można posypać białym pieprzem. Zwinąć tworząc roladę i kroić plastry. Blachę wyłożyć papierem pieczenia. Układać ślimaczki. Każdy posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec około 30 min w 180 stopniach. Rewelacyjne na ciepło i zimno. Idealne na wieczór...do wina:)
Sofija (sofija52@interia.pl)
Trzecie miejsce
minutnik otrzymuje
bozenn1@wp.pl
Owoce w czekoladzie.
Potrzebne składniki;
5gron porzeczek
6 wiśni z ogonkami
6 truskawek z szypułka,
około 200 gram białej kuwertury.
Przygotowanie:
Wiórki kokosowe prażymy a suchej patelni aż do uzyskania pięknego złotobrązowego koloru, następnie wsypujemy je na talerz i odstawiamy do wystygnięcia.
Owoce myjemy, osuszamy .Rozpuszczamy białą kuwerturę w kąpieli wodnej , studzimy .Aby kuwertura po zastygnięciu miała idealny połysk bez szarego nalotu trzeba ja utemperować!-to proces gdzie trzeba tylko zachować prawidłowe temperatury-Za pomocą widelca zanurzamy owoce w czekoladzie w ten sposób by pokryły się czekoladą a ogonki i szypułki pozostały czyste.Pokryte czekolada owoce obtaczamy w wiórkach kokosowych, odkładamy do wyschnięcia.
Idealnie smakują w doborowym towarzystwie , przy lampce wytrawnego wina:)