Pyszna, dość sezonowa sałatka. Ostatni mój wymysł. Po kilku zjedzonych i mdłych jej odmianach dodałam kilka swoich składników i wyszła taka jak powinna być!!! Wyraźna w smaku, pieszcząca kolorami oko. Czyli jednym słowem - taka jaka trzeba.
Składniki:
- brokuł
- kilka ogórków korniszonów
- 3 jajka na twardo
- opakowanie pestek słonecznika
- opakowanie małych kabanosów u mnie kabanosy Classic Henryk Kania
- pomidorki koktailowe
- opakowanie małego jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz czarny (Kamis) do smaku
Odcinamy różyczki brokuła i gotujemy je na parze ok 10-20 min. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Kabanosy kroimy w małe kawałeczki i podsmażamy (nie jest to konieczne), odsączając ewentualnie nadmiar tłuszczu. Ogórki kroimy p pół lub plasterki, pomidory dzielimy na 2 lub 4 w zależności od wielkości. Jaja jak nam się podoba - u mnie krojone na ćwiartki.
Jogurt mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku solą pieprzem i przeciśniętym przez praskę, lub posiekanym czosnkiem. Odstawiamy na chwilę do lodówki.
Do miski przekładamy brokuły, układamy jaja, ogórki, kabanosy, pomidorki i całość posypujemy pestkami słonecznika. Przed samym podaniem polewamy przygotowanym sosem czosnkowym.
Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.