sobota, 23 sierpnia 2014

Szarlotka

Nie skłamię mówiąc, że najlepsza z najlepszych! 
Przepis stary jak świat. Ciasto tak kruche, że do jedzenia jedynie łyżeczką. Dla mnie boska, obłędna i nie do pokonania! 
Oczywiście najlepsza w wykonaniu mojej najmłodszej siostry Nati.


































Składniki:
  • 3,5 szkl mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 250 g masła/margaryny
  • 1/2 szkl cukru
  • ewentualnie cukier waniliowy
  • dobre szarlotkowe jabłka (antonówka, szara reneta) ok 2 kg

Wykonanie:
Przesianą mąkę siekamy z zimnym masłem/margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części, z czego jedna jest większa. Owijamy oddzielnie w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Kiedy ciasto jest całkowicie zamrożone zabieramy się za jabłka. Obieramy je i kroimy w plastry.
Większą część ciasta ścieramy na tarce na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i dokładnie rozprowadzamy (aby było równo). Na to układamy plastry jabłek, które wedle upodobania posypujemy cukrem, cynamonem... Całość pokrywamy warstwą startego ciasta (druga mniejsza część). Tak przygotowaną blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 45 min (do zezłocenia).
Gotowe.
Można dodać łyżeczkę proszku do pieczenia, ale osobiście w szarlotce mi to przeszkadza i skutecznie go omijam, bez większej szkody dla ciasta ;).

9 komentarzy:

  1. Wspaniała szarlotka, aż mi ślinka cieknie na jej widok.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. te stare, sprawdzone przepisy zazwyczaj są nie do przebicia. Twoja szarlotka wygląda obłędnie :)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. wszyscy szarlotkują :) już sobie wobrażam ten zapach w kuchni... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię taką szarlotkę nazwałam ją pychotka. Bo jest naprawdę najlepsza. Oj, narobiłaś mi ochoty na szarlotkę właśnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie sklamalas. Pycha, juz tradycyjnie u mnie na stole. Pychaaaaaaaa. Ja polewam lukrem z bialka i cukru pudru.

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam :)
    Wspaniały przepis :) na pewno wypróbuję tylko czy mogłabyś mi powiedzieć jaka duża blaszka ?

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.