piątek, 29 maja 2015

Truskawkowa fantazja Weroniki.


Ciasto, które wymyśliłam na urodziny mojej młodszej siostry, 
jako że wstąpiła już w zaawansowany wiek 
należy jej się dedykowany deser. 
Podany na fenomenalnej Martha platin prezentuje się bosko. 

Składniki:
  • 500 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • okrągłe biszkopty
  • 500 ml mleka Polskiego Mlekovita 3,2%
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  •  3 łyżki cukru
  • 250 g masła Masło Ekstra osełka
  • wanilia
  • pół opakowania małych bezów
Wykonanie:
Galaretki rozpuścić w w 500 ml wrzącej wody. Truskawki umyć, przebrać i pokroić na 4 lub na pół. 
Tortownicę wyłożyć folią spożywczą i ułożyć na dnie  biszkopty umoczone w galaretce. Wrzucamy truskawki do galaretki i odstawiamy na chwilę, aby zaczęła gęstnieć i wylewamy całość do tortownicy. Wstawiamy ją do lodówki.
Szklankę mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Żółtka miksujemy z drugą szklanką mleka i mąką, całość wlewamy do gotującego się mleka, doprowadzamy do wrzenia. Kiedy przestygnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia.  Masło (miękkie) ucieramy dokładnie do momentu powstania  jasnej puszystej masy. Następnie dodajemy do niego partiami przygotowany wcześniej budyń stale miksując. Gotowy krem wykładamy na zsiadłą galaretkę i posypujemy obficie pokruszonymi bezami. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godz.

Mleczny makaron z truskawkami.


Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego należy je spożywać często i podawać przede wszystkim dzieciom. Wiadomo jednak, że czasami ciężko przekonać dziecko do picia mleka. Ta forma zapewne sprawi, że nie raz usłyszymy prośbę o dokładkę. 


Składniki:
  • 150 ml mleka 2%
  • 2 g agaru
  • nasiona z połowy laski wanilii
  • miód do smaku
  • truskawki
  • sok z cytryny
  • mięta do dekoracji

Wykonanie:
Zimne mleko łączymy z agarem, dodajemy do niego miód i nasiona z wanilii. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy gaz i odstawiamy na chwilkę. Powstałą miksturą napełniamy strzykawkę, a następnie wężyki i wkładamy je do lodowatej wody z lodem na ok 3 min. Po tym czasie pustą strzykawką wypełnioną powietrzem wypychamy zawartość wężyków na zewnątrz.




Truskawki myjemy, przebieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny i polewamy odrobinę miodem. Całość dokładnie mieszamy i podajemy z naszym mlecznym makaronem. 
Moje dzieci tę wersję uwielbiają.



 

poniedziałek, 25 maja 2015

Ogórkowo - miętowa lemoniada



Składniki:
  • ok 1/2 szklanki cukru (do smaku)
  • 3 szklanki naparu z mięty z cytryną Posti (3 saszetki)
  • szklanka obranego i pokrojonego ogórka
  • szklanka świeżych liści mięty
  • szklanka soku z cytryny
  • opcjonalnie woda gazowana


Wykonanie:
3 saszetki mięty z cytryną Posti zalewamy 3 filiżankami gorącej wody i zaparzamy i słodzimy do smaku. Ogórka, liście mięty przekładamy do blendera, dodajemy przestudzony napar i dokładnie miksujemy. Następnie wlewamy sok z cytryny, mieszamy i całość przecedzamy przez sitko/gazę. 
Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku cukrem lub dodajemy wody gazowanej.
Chłodzimy w lodówce i podajemy z lodem.




    
Przepis na ziołowe orzeźwienie

sobota, 23 maja 2015

Bigos z młodej kapusty.



Sezon na nowalijki w pełni. Bigos już dawno zjedzony, ale jakoś brakowało mi weny i czasu, by zrobić wpis z przepisem.

Jednak doczekał się publikacji i to się liczy. 
A bigos jest rewelacyjny i zachęcam spróbować.
Podany na moim ulubionym Antonio Porcelana Bogucice sprawia, że normalny obiad staje się niezwykłym.






Składniki:
  • główka kapusty młodej
  • 2 młode marchewki
  • 2 pomidory
  • koncentrat pomidorowy
  • koperek
  • kiełbasa, mięso surowe, boczek
  • cebula
  • olej rzepakowy
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz, listek, ziele
Wykonanie:
Kapustę obieramy z pierwszych brzydszych i odstających liści. Szatkujemy ją drobno. Na patelni podsmażamy  najpierw pokrojone w kostkę surowe mięso, następnie kiełbasę i boczek na kilku łyżkach oleju rzepakowego. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę razem smażymy. Przekładamy do garnka, zalewamy ok 2 szklankami wody, dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę, listek, ziele i chwilę dusimy. Kiedy mięso jest podduszone dokładamy kapustę najlepiej partiami, aby jej nie rozgotować. A całość nie zmieści się nam w garnku. Chwilkę gotujemy. Kiedy kapusta zrobi się szklista i delikatnie zmięknie dokładamy pokrojone w kostkę pomidory i razem dusimy.


Doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym ok 2-3 łyżki, solą i pieprzem. Na koniec robimy zasmażkę, odrobinę oleju  rzepakowego wlewamy na patelnię i wsypujemy mąkę. Prażymy to chwilę i dodajemy do bigosu. Czekamy chwilkę, aż całość się nam zagotuje wyłączamy gaz i całość posypujemy sporą ilością posiekanego koperku.
Ja życzę smacznego i chyba mam już pomysł na jutrzejszy obiad ;).



Salceson - rolada waflowa


Ciasto, które już dawno powinno znaleźć się na blogu 
i sama nie wiem dlaczego tak się nie stało. 
Uwielbiane jest przez całą moją rodzinę. 
Porcelana Bogucice seria Martha Gold i taca do ciasta dopełniają całość i przepięknie prezentuje się na każdym stole.  

Składniki:
  • 2 kwadratowe wafle
  • 1 szkl cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 250Masło Polskie Ekstra 82% tłuszczu Mlekovita
  • ok 300 g ulubionych bakalii
  • 1-2  paczki herbatników np szkolnych
  • 2 lekko kwaśne jabłka
  • 1 - galaretka cytrynowa
Moczymy w wodzie ścierkę i przykrywamy nią wafle, aby zmiękły. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody.
Masło rozpuszczamy z cukrem i dodajemy kakao. Dokładnie mieszamy całość i dodajemy posiekane delikatnie bakalie, pokruszone herbatniki,  pokrojone w kostkę jabłka  i lekko przestudzoną galaretkę. Mieszamy o odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. Wafle układamy na płaskiej powierzchni i wykładamy masę. Całość zwijamy w roladę i w folię spożywczą. Wkładamy gotowe ciasto do lodówki na min 3 godziny, najlepiej na całą noc.


Sałatka z grillowaną cukinią i serem halloumi.

           Szybkie greckie małe co nieco? Więc niczym Hellada sprostałam zadaniu ;).                            Dzięki temu, iż w Lidl aktualnie jest Grecki tydzień skorzystałam z oferty i jest, pyszna sałatka z grillowaną cukinią, serem skropiona pysznym octem balsamicznym. 

    •  1 opakowanie sera halloumi
    • 2 mniejsze cukinie
    • czosnek
    • Bio- grecka oliwa z oliwek 
    • ulubione zioła
    • ocet balsamiczny z miodem
    • sól
    Wykonanie:
    Cukinię kroimy wzdłuż na cienkie plastry, lekko ja solimy i odstawiamy na chwilę. Następnie ręcznikiem osuszamy każdy plaster i dodajemy posiekany drobno czosnek i skrapiamy oliwą. całość delikatnie mieszamy i grillujemy razem z pokrojonym w plastry serem.
    Na talerzu układamy cukinię, ser, ulubione zioła. Skrapiamy ponownie oliwą i octem balsamicznym.
    Podajemy od razu po przygotowaniu. 



    czwartek, 21 maja 2015

    Tort z musem truskawkowym.

    Niebawem dzień mamy, 
    może kogoś uda mi się zainspirować?



















    Biszkopt:
    • 5 dużych jajek
    • 3/4 szkl mąki pszennej
    • 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
    • 1/2 szkl cukru
    Wykonanie:
    Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodajemy partiami cukier, kolejno żółtka stale ubijając. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Tortownicę 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko samo dno i wylewamy na to nasze ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni i pieczemy ok 30-40 min. Do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.

    Mus truskawkowy:
    • 600 g truskawek
    • 3 truskawkowe galaretki
    • cukier do smaku
    Truskawki miksujemy blenderem, słodzimy do smaku i dodajemy galaretki rozrobione (rozpuszczone) w półtorej szklanki wody. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stęzenia.

    Nasączenie:
    • ok szklanki zimnej przegotowanej wody 
    • sok cytrynowy do smaku.

    Masa:



    Wykonanie tortu.
    Zimny biszkopt kroimy na 3 części. Rant tortownicy, w jakiej piekliśmy ciasto układamy na tortownicy i wkładamy do środka pierwszy blat biszkoptu. Nasączamy go wodą z sokiem z cytryny ( w wersji dla dorosłych można dodać odrobinę mocnego trunku :) ). Następnie wylewamy większą część tężejącego musu truskawkowego i układamy drugi krążek biszkoptowy. Całość wstawiamy do lodówki na ok 20 min. Następnie mocno schłodzone 300 ml śmietany łączymy z 15
    0 g sera mascarpone ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy do smaku. Wykładamy część masy na nasączony biszkopt i rozsmarowujemy po całości i wykładamy pozostały mus truskawkowy. Następnie przykrywamy go masą śmietanową. Nasączamy ostatni biszkopt i tort wstawiamy do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie delikatnie nożem odkrawamy ciasto od rantu tortownicy, rozpinamy ją i zdejmujemy. Dzięki temu zabiegowi nasz tort będzie idealnie równy. Pozostała część mocno schłodzonej śmietany i sera ubijamy tak jak wcześniej i dekorujemy nasz tort. Do dekoracji swojego tortu użyłam tylki 103 i 70 oraz barwników spożywczych.


    środa, 20 maja 2015

    Sałatka z czekoladowym sosem winegret

    Wiosna zawsze kojarzy nam się z kolorami, 
    słodyczą truskawek i przede wszystkim ze świeżością. 
    Dziś polecam sałatkę z przepysznym winegretem na bazie octu balsamicznego i czekolady. 

    Składniki:
    • opakowanie gotowego miksu sałat
    • 2 gruszki
    • 10 szt truskawek
    • 1/2 małego melona np galia
    • 1 pomarańcza
    • 2 łyżki octu balsamicznego
    • 2 łyżki octu ryżowego 
    • 2 łyżki wody
    • 40 g czekolady gorzkiej Goplana 60%
    • 100 ml oliwy z oliwek extra virgin
    • 1/2 łyżeczki soli
    • pieprz czerwony
    Wykonanie:
    Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dolewamy do niej ocet balsamiczny, wodę, sól i oliwę.  Wszystkie składniki miksujemy blenderem na niskich obrotach około minuty.
    Gruszkę koimy na plastry wzdłuż owocu, następnie grilujemy je po obu stronach, aż staną się miękkie i odstawiamy do ostudzenia. 
    Sałatę łączymy z pokrojonymi truskawkami, filetami pomarańczy i melonem.Całość polewamy naszym czekoladowym balsamicznym winegretem i delikatnie mieszamy. Porcje gotowej sałatki układamy na ugrilowanych plastrach gruszki i posypujemy lekko rozgniecionym czerwonym pieprzem.


    Z czekoladową nutą

    sobota, 16 maja 2015

    Naleśniki w/g Michela Roux

    Najlepsze chyba jakie dotąd jadłam. 
    Wcześniej zawsze robione chyba jak u każdego "na oko" wczoraj zmieniły swoje oblicze. Wszystko zmierzone i idealne. 
         Śniadanie podane na 
    jakże pięknej porcelanie 
     

    Składniki:
    • 250 g mąki pszennej
    • 20 g cukru
    • szczypta soli
    • 4 jajka
    • 650 ml mleka
    • 200 ml śmietanki UHT Wypasionej 30%
    • opcjonalnie aromat
    • ole/masło klarowane do smażenia

    Wykonanie:
    Przesianą mąkę mieszamy z cukrem i solą, następnie dodajemy jajka i odrobinę mleka. Całość mieszamy i dolewamy resztę mleka, śmietanę i opcjonalnie ulubiony aromat.
    Kiedy ciasto jest gotowe odstawiamy je na ok 60 min.
    Patelnię rozgrzewamy i smarujemy odrobiną tłuszczu i smażymy cienkie naleśniki.
    Podajemy z ulubionymi słodkimi dodatkami. U mnie z karmelizowanymi gruszkami.


     

    poniedziałek, 11 maja 2015

    Molekularna lasagne


    Sądziłam, że prócz standardów czekoladowych nie da się za bardzo nic ciekawego wykrzesać z tego produktu.
     Pozytywnie zaskoczyłam się i to bardzo, kiedy przed oczami ukazał mi się zarys tego czekoladowego cuda. 
    Szkic nie oddawał tego, co zobaczyłam składając kolejne warstwy deseru. 


    Lasagne czekoladowa z  mlekiem.

    Składniki:
    • 85 ml wody
    • 1 g agaru
    • 45 g gorzkiej czekolady Goplana 60%
    • 10  ml likieru orzechowego
    Wykonanie:
    Zimną wodę mieszamy z agarem i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy gaz, dodajemy posiekaną czekoladę i likier. Całość mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Następnie wylewamy całość w płaskie naczynie, delikatnie wyrównujemy i odstawiamy do stężenia.  
    • 150 ml mleka  2%
    • wanilia do smaku/aromat orzechowy
    • 2 łyżeczki cukru lub więcej do smaku
    • 2 g agaru
    Zimne mleko mieszamy z cukrem, wanilią/aromatem orzechowym i agarem. Doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy gaz i odstawiamy na chwilkę. Powstałą miksturą napełniamy strzykawkę, a następnie wężyki i wkładamy je do lodowatej wody z lodem na ok 3 min. Po tym czasie pustą strzykawką wypełnioną powietrzem wypychamy zawartość wężyków na zewnątrz.

    Co i jak mniej więcej pokazuje na filmie. Przepraszam za jakość, ale w jednym ręku trzymałam sprzęt, w drugiej aparat.

    Gotową czekoladową galaretkę kroimy w identyczne prostokąty. Następnie dokładnie przycinamy mleczne spaghetti do rozmiaru czekoladowych płatów. Składamy układając warstwami Czekoladę i pasma mlecznego molekularnego makaronu.
    Dekorujemy ulubionymi dodatkami.






    Z czekoladową nutą

    niedziela, 10 maja 2015

    Spaghetti czekoladowe. Kuchnia molekularna.



    Kuchnia molekularna nie jest tak mocno skomplikowana,
    jak się sądzi.
    Można w zaciszu własnego domu wyczarować 

    dosłowne perełki
    i zachwycić nie tylko siebie.
    Dziś spaghetti z czekolady z odrobiną likieru malinowego z malinami.
    Składniki:
    • 175 ml wody
    • 2 g agaru
    • 85 g gorzkiej czekolady Goplana 60%
    • 15 ml likieru malinowego
    • maliny
    Wykonanie:
    Przygotowujemy miskę z lodem i woda.
    Wężyki,  minimum dwie duże strzykawki.
    Zimne 175 ml wody mieszamy z agarem i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy gaz, dodajemy posiekaną czekoladę i likier. Całość mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Następnie napełniamy strzykawkę powstałą masą i napełniamy rurki, które wkładamy do lodowatej wody na ok 3 minuty. Następnie pustą strzykawką z odciągniętym tłokiem wypycha zawartość rurki na zewnątrz. 
    Podajemy z malinami.




    Z czekoladową nutą

    piątek, 8 maja 2015

    Smoothie bananowo truskawkowe z jogurtem naturalnym.

     





    Wiosna to czas, kiedy wszystko budzi się do życia. Temperatura na termometrze rośnie i miło nas zaskakuje.
     W te cieplejsze dni polecam smoothie. Orzeźwiające, przyjemnie zimne i mega smaczne. 
    Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D dlatego też staram się bardzo często podawać je swoim najbliższym.











    Składniki:
    • duże opakowanie jogurtu naturalnego
    • 2 zamrożone pokrojone banany 
    • 200 g truskawek
    • miód do smaku
    • 2 łyżki masła orzechowego
    Wykonanie:
    Wszystkie składanki umieszczamy w misie blendera i miksujemy na gładką masę. Dosładzamy do smaku miodem i podajemy schłodzone w wysokich szklankach lub buteleczkach.



    poniedziałek, 4 maja 2015

    Ananasowy buziak pod kokosowym obłoczkiem

     























            Zjawiskowe ciasto o niebanalnej nazwie. 
    Połączenie ananasa i kokosu zawsze się sprawdza i smakuje wybornie. Jest to idealne rozwiązanie na nadchodzące cieplejsze, słoneczne dni.     

    Ciasto kruche.
    • 4 żółtka
    • 200 g mąki 
    • 40 g cukru pudru
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 120 g masła (Polskie Mlekovita )
    Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem połączyć szybko z zimnym masłem. Uformować  w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce min 60 min. Blaszkę o wymiarach ok 36x24 cm  wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy dno schłodzonym ciastem. Dokładnie je wyrównujemy i nakłuwamy widelcem. Pieczmy ok 15-20 min w temp 180 stopni do zrumienienia. Kiedy jest gotowe wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
    Beza:
    • 3 białka 
    • 200 g cukru 
    • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
     Białka ubijamy na sztywno i dodajemy dosłownie łyżka po łyżce cukier stale ubijając. Kiedy uzyskamy sztywną, błyszczącą i gęstą pianę dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Wykładamy ją na papier do pieczenia w wymiarach zbliżonych do upieczonego wcześniej ciasta kruchego (ja zrobiłam to za pomocą rękawa cukierniczego i ozdobnej tylki). Bezę pieczemy w temp 140 stopni ok 60 min. Beza musi być wypieczona i chrupiąca. Kiedy jest gotowa wyjmujemy ją i studzimy.
    Galaretka z ananasem:
    • puszka ananasa
    • 3 galaretki ananasowe 
    • 2,5 szkl zimnej przegotowanej wody
    Odsączonego z zalewy ananasa kroimy i przekładamy do blendera. Całość można miksujemy. Galaretki zalewamy wodą dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 15 min. Całość umieszczamy na gazie w rondlu i podgrzewamy do rozpuszczenia uważając, aby jej nie zagotować. Następnie dodajemy zmiksowanego ananasa  i mieszamy. Odstawiamy do lekkiego ścięcia.  Kiedy jest jeszcze delikatnie lejące wylewamy na wcześniej upieczony spód. Całość wstawiamy do lodówki.

    Krem:
    • 750 ml mleka (Wypasione Mlekovita)
    • 3 żłótka
    • 4 i 1/2 łyżki mąki pszennej
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 5-6 łyżek cukru 
    • ziarna z laski wanilii/cukier waniliowy
    • 250 g masła 
    • szklanka delikatnie uprażonych wiórek kokosowych.
    500 ml mleka wlać do garnka i zagotować. Następnie wsypać wiórki i gotować całość na małym ogniu kilka min. W 250 ml rozmieszać dokładnie mąki, cukier, żółtka i wanilię. Wlać całość do gotującego się mleka, doprowadzić do wrzenia stale mieszając i gotować ok min.
    Następnie przykryć folią spożywczą tak aby dotykała powierzchni budyniu. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
    Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na białą puszystą masę. Kiedy jest gotowe dodajemy partiami wystudzony budyń i całość dokładnie ucieramy.
    Wyjmujemy z lodówki ciasto kruche z galaretką ananasową.  Wykładamy na nie masę budyniową i całość przykrywamy bezą.
    Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na min 3-4 godz najlepiej na całą noc.


    niedziela, 3 maja 2015

    Sałatka z tuńczykiem, kaparami w muszlach


    Składniki: 
    • makaron duże muszle 
    • 1/2 papryki czerwonej pokrojonej w kostkę 
    • 1 słoiczek tuńczyka w sosie własnym, odsączonego 
    • 1 jajko ugotowane na twardo drobno posiekane 
    • 1 cebula dymka, bardzo drobno pokrojona  
    • 1/2 czerwonej papryczki chilli, drobno posiekanej 
    • 2 łyżki opłukanych kaparów 
    • 1 łyżka poszatkowanych liści pietruszki 
    • sól, pieprz czarny do smaku 
    • majonez
    • glassa sojowa do dekoracji
    Wykonanie:
    Makaron duże muszle ugotować według przepisu ma opakowaniu. Wszystkie składniki sałatki połączyć ze sobą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną sałatką napełniać muszle. Podawać schłodzone, delikatnie polane glassą sojową PONTI.

    Tzatziki

    sos ogórkowy

    Najprostsze z możliwych i co tu długo pisać. 
    Przepyszne! Idealne nie tylko jako dodatek do grilla. My go uwielbiamy.

    Składniki:
    • opakowanie gęstego naturalnego jogurtu greckiego (400g)
    • 3 dłuższe ogórki
    • 2-4 ząbki czosnku
    • sól, czarny pieprz
    Wykonanie:
    Ogórka dokładnie myjemy. Następnie ścieramy razem ze skórką na tarce o grubych oczkach i solimy. Odstawiamy całość na ok 10 min i dokładnie odciskamy ogórka z soku, który puścił. Dodajemy jogurt, posiekany/przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok godz do lodówki. Dip powinien być gęsty. Podajemy schłodzony. Idealny do każdego rodzaju mięs.