środa, 20 maja 2015

Sałatka z czekoladowym sosem winegret

Wiosna zawsze kojarzy nam się z kolorami, 
słodyczą truskawek i przede wszystkim ze świeżością. 
Dziś polecam sałatkę z przepysznym winegretem na bazie octu balsamicznego i czekolady. 

Składniki:
  • opakowanie gotowego miksu sałat
  • 2 gruszki
  • 10 szt truskawek
  • 1/2 małego melona np galia
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki octu ryżowego 
  • 2 łyżki wody
  • 40 g czekolady gorzkiej Goplana 60%
  • 100 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz czerwony
Wykonanie:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dolewamy do niej ocet balsamiczny, wodę, sól i oliwę.  Wszystkie składniki miksujemy blenderem na niskich obrotach około minuty.
Gruszkę koimy na plastry wzdłuż owocu, następnie grilujemy je po obu stronach, aż staną się miękkie i odstawiamy do ostudzenia. 
Sałatę łączymy z pokrojonymi truskawkami, filetami pomarańczy i melonem.Całość polewamy naszym czekoladowym balsamicznym winegretem i delikatnie mieszamy. Porcje gotowej sałatki układamy na ugrilowanych plastrach gruszki i posypujemy lekko rozgniecionym czerwonym pieprzem.


Z czekoladową nutą

2 komentarze:

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.