Wiosna zawsze kojarzy nam się z kolorami,
słodyczą truskawek i przede wszystkim ze świeżością.
Dziś polecam sałatkę z przepysznym winegretem na bazie octu balsamicznego i czekolady.
Składniki:
- opakowanie gotowego miksu sałat
- 2 gruszki
- 10 szt truskawek
- 1/2 małego melona np galia
- 1 pomarańcza
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki wody
- 40 g czekolady gorzkiej Goplana 60%
- 100 ml oliwy z oliwek extra virgin
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz czerwony
Wykonanie:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dolewamy do niej ocet balsamiczny, wodę, sól i oliwę. Wszystkie składniki miksujemy blenderem na niskich obrotach około minuty.
Gruszkę koimy na plastry wzdłuż owocu, następnie grilujemy je po obu stronach, aż staną się miękkie i odstawiamy do ostudzenia.
Sałatę łączymy z pokrojonymi truskawkami, filetami pomarańczy i melonem.Całość polewamy naszym czekoladowym balsamicznym winegretem i delikatnie mieszamy. Porcje gotowej sałatki układamy na ugrilowanych plastrach gruszki i posypujemy lekko rozgniecionym czerwonym pieprzem.
Brawo :)
OdpowiedzUsuńKolejny świetny autorski przepis :)
Elwira jesteś wielka :)
Jak zwykle super ;) Życzę wygranej
OdpowiedzUsuń