niedziela, 3 maja 2015

Tzatziki

sos ogórkowy

Najprostsze z możliwych i co tu długo pisać. 
Przepyszne! Idealne nie tylko jako dodatek do grilla. My go uwielbiamy.

Składniki:
  • opakowanie gęstego naturalnego jogurtu greckiego (400g)
  • 3 dłuższe ogórki
  • 2-4 ząbki czosnku
  • sól, czarny pieprz
Wykonanie:
Ogórka dokładnie myjemy. Następnie ścieramy razem ze skórką na tarce o grubych oczkach i solimy. Odstawiamy całość na ok 10 min i dokładnie odciskamy ogórka z soku, który puścił. Dodajemy jogurt, posiekany/przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok godz do lodówki. Dip powinien być gęsty. Podajemy schłodzony. Idealny do każdego rodzaju mięs.

2 komentarze:

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.