Fajna alternatywa dla zwykłych kotletów, które są obecne na naszych stołach od lat.
Składniki:
- 6 plastrów schab bez kości
- słoik pomidorów suszonych Ponti
- opakowanie mozzarelli Mlekovita
- świeża bazylia
- sól, pieprz do smaku
- mąką pszenna
- bułka tarta
- 2 jajka
- 3 łyżki mleka
Wykonanie:
Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem bardzo cienko, oprószamy solą i pieprzem. Na każdy przygotowany plaster układamy z brzegu pomidory suszone, pokrojoną mozzarellę i świeże liście bazylii. Zawijam jak krokiety. Czyli zakładamy kawałek mięsa na farsz, następnie boki mięsa i zwijamy całość w rulon. Panierujemy w mące, później w roztrzepanym jajku z mlekiem i bułce tartej.
Smażymy na rumiano na maśle klarownym z każdej ze stron. Upieczone odkładamy do garnka i przykrywamy pokrywką, aby spokojnie doszły.
Podajemy z ziemniakami, pure, ulubioną sałatką.
Jakość pomidorów suszonych jest bardzo ważna, dlatego też z braku własnoręcznie przygotowanych postawiłam na markę Ponti. Ten wybór mnie nie zawiódł.
Pysznie wyglądają te roladki :)
OdpowiedzUsuńAle mi smaku narobiłaś, pyszne roladki :)
OdpowiedzUsuńŚwietne te roladki, lubię takie dania
OdpowiedzUsuńSuper propozycja na obiad :) Z chęcią wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuń