Sernik tak idealny, że chyba bardziej
idealnego w życiu nie jadłam ;).
Przygotowany z gotowego sera z wiaderka.
- 200 g ciastek zbożowych
- 100 g Masła Polskiego Ekstra 82% Mlekovita
- 1 kg sera w wiaderku (twaróg sernikowy Hanusi Mlekovita)
- 250 g cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- nasiona z 1 laski wanilii/cukier waniliowy
- 250 g śmietany Polskiej gęstej 18 % Mlekovita
- 2 łyżki soku z cytryny
- 200 g śmietany Polskiej gęstej 18%
- cukier puder do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
Ciastka mielimy w malakserze na piasek dodajemy roztopione masło. Tortownicę ok 25 -26 cm uszczelniamy folią aluminiową. Rozpinamy obręcz i układamy skrzyżowane 2 dłuższe kawałki folii, tak aby wystawały poza tortownicę. Następnie układamy papier do pieczenia i układamy obręcz zapinając ją. Obcinamy nadmiar papieru i zabezpieczamy folią tortownicę. Przygotowujemy drugie naczynie żaroodporne o większej średnicy niż nasza tortownica.
Dno tortownicy wykładamy masą ciasteczkową, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.
Ser, jajka (w całości), cukier, wanilię, mąki, śmietanę i sok z cytryny przekładamy do malaksera i miksujemy wszystko do połączenia składników. Gotową masę serową wykładamy do tortownicy i wstawiamy w większe naczynie. Wrzącą wodę wlewamy pomiędzy tortownicę, a naczynie do połowy wysokości tortownicy. Tak przygotowaną formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy nasz sernik 10 min. Następnie obniżamy temp do 110 stopni i pieczemy 90 min. Po tym czasie należy wykałaczką delikatnie sprawdzić czy środek sernika jest sprężysty i ścięty.
W międzyczasie miksujemy śmietanę z cukrem i sokiem z cytryny.
Wyjmujemy sernik z piekarnika i kąpieli wodnej. wierzch smarujemy śmietaną i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 10 min.
Zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Następnie chłodzimy w lodówce min 3-4 godz, najlepiej
całą noc.
Podajemy z ulubionym sosem. U mnie malinowy.
Aj...ale pyszności u Ciebie, mniam
OdpowiedzUsuńPyszności :)
Usuńja też wypróbowałam, produkty z Mlekovity to jest to polecam wszystkie, śmietana, ser czy masło używam wszystkie!!!
UsuńWygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńJaki piękny, wysoki serniczek i jeszcze ten sos malinowy, po prostu cudo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Ten sernik nie opada, bo nie ma prawa tego zrobić ;)
UsuńPyszniutki i taki delikatny :)
OdpowiedzUsuń