Kocham śledzie. Ci co mnie znają, wiedzą iż mogę jeść je w każdej postaci i ilości niezależnie od pory roku czy dnia.
Dlatego też lubię kombinować że smakami.
Składniki:
- 4 płaty śledziowe (przygotowane według tego przepisu)
- 1 lekko kwaśne jabłko
- 2- 3 ogórki kiszone/korniszony
- 2 szt cebule dymki
- 1 łyżka wódki
- cytryna
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- 2 łyżki majonezu
- jajka przepiórcze
- 2 łyżki oleju
- młode liście buraka
- natka pietruszki do dekoracji
Gotowe filety wyjmujemy z zalewy, osuszamy je i kroimy w drobną kostkę. Wódkę mieszamy z olejem, sokiem z połowy cytryny. Do marynaty dodajemy posiekane śledzie, dymkę i jabłko. Całość wstawiamy do lodówki na ok 15-20 min, aby się przegryzło. Następnie dodajemy dodajemy do niego musztardę, majonez i pokrojonego w kostkę ogórka, dokładnie mieszamy. Na talerzu układamy liście buraka, wykładamy porcję tatara, sadzone przepiórcze jajo i dekorujemy.
Pysznie wygląda :o)
OdpowiedzUsuń