sobota, 31 października 2015

Mielonka słoikowa z zielonym pieprzem


Pyszne i swojskie. Nie znajdziemy takiej w sklepie. Wiadomo co jest w środku i mamy pewność co je nasza rodzina. Świetna na kanapki w formie krojonej i smarowanej.



 Składniki:

Mięso mielimy przez maszynkę na drobnych oczkach, dodajemy peklosmaczek, czarny pieprz i przeciśnięte 2 ząbki czosnku. Całość dobrze wyrobić dłońmi i odstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie spróbować mięsa i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Wsypujemy  żelatynę, dodajemy pozostały przeciśnięty przez praskę czosnek i ponownie dokładnie wyrabiamy. Przekładamy  do wyparzonych słoiczków na 3/4 wysokości. Wstawiamy do szerszego garnka z położoną na dnie ściereczką. Kiedy woda w ganku nam się zagotuje zmniejszamy płomień i całość pasteryzujemy ok 1 godz. Po tym czasie wyłączamy gaz i zostawiamy nasze słoiczki do wystudzenia. Schładzamy i cieszymy się smakiem pysznej pieprzowej mielonki. 

Zestaw widoczny na zdjęciu  (plus rzeczy, które się nie zmieściły) dostępny w sklepie internetowym Tradismak. Link po kliknięciu na zdjęcie

http://www.tradismak.pl/pl/p/Zestaw-promocyjny-Sloikowa/383

3 komentarze:

  1. Boskie! Smak słoikowej, to smak domu rodzinnego mojego taty i mojego dzieciństwa :) Wróciłem do niego jako dorosły człowiek i nadal nie mogę się nim nasycić. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.