środa, 26 listopada 2014

Wyniki konkursu z Polsat Food Network

Powiem szczerze, że ciężko było mi podjąć decyzję. 
Po ścisłych obradach (jury w składzie: moja córcia, syn, mąż i ja), każdy miał swoje głosy w skali od 5 do 1, które powędrowały na biorące udział w konkursie zgłoszenia. Dzięki temu najbardziej sprawiedliwie udało nam się wybrnąć z sytuacji i wybrać finałową trójkę.
Dziękuję Wam wszystkim serdecznie za fajną i miła zabawę. Gdybym mogła nagrodziłabym wszystkich, bo przepisy były urzekające, ale nagrody mam tylko 3.

Jednak, aby nie przedłużać :
Pierwsze miejsce bezapelacyjnie zdobywa:
Aleksandra Binięda
Moją propozycją są tarteletki z curd z papai i mandarynek, z bezą włoską i czekoladową wróżbą. Czekoladowe wróżby:
1 gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Przekładamy do rękawa cukierniczego bądź woreczka. Wyciskamy na papier do pieczenia kształty, które będą zdobić nasze ciasteczka - u mnie serca, drzewka, motyle itp. Odstawiamy w chłodne miejsce.
Ciasto na tartę:
200g mąki, 100g masła, 20g cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1 jajko
Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Zagniatamy z masłem i jajkiem. Wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez co najmniej pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Smarujemy masłem foremki to tarteletek. Ciasto wałkujemy na grubość około 5mm. Foremki wykładamy rozwałkowanym ciastem. Pieczemy około 10-15 minut, do złotego koloru.

 Curd z papai i mandarynek
1 papaja, 2 mandarynki, 15g mąki kukurydzianej, 70g masła, 2 żółtka, 2 jajka, 150g cukru
Papaję obieramy, usuwamy pestki i blendujemy. Wyciskamy sok z mandarynek. Do garnka wkładamy papaję, mandarynki, masło, połowę cukru. Gotujemy kilka minut.
W misce mieszamy do białości żółtka z cukrem. Dodajmy mąkę kukurydzianą i jajka, dokładnie mieszamy.
Do jajek, ciągle mieszając, dodajemy połowę gotującej się masy, aby ją zahartować. Przelewamy całość do garnka, ciągłe mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 3-5 minut, mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia.

 Gdy tarteletki wystygną, każdą wypełniamy łyżką curdu. Odstawiamy.
 Beza:
4 białka, 60ml wody, 200g cukru
Białka lekko ubijamy. Wodę gotujemy z cukrem, do osiągnięcia 120 stopni. Do ubijających się białek, małym strumieniem, po ściance miski wlewamy zagotowany cukier. Ubijamy, aż beza będzie lekko ciepła. Przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką - gwiazdą.

 Na każde ciastko wyciskamy z rękawa bezę w ulubiony kształt. Ponieważ białka są zaparzone gorącym cukrem, nie musimy już ich piec. Aby uzyskać zbrązowione wzory, można opalić delikatnie palnikiem.

Każdą tarteletkę przyozdabiamy czekoladową wróżbą.


Zaszczytne 2 miejsce zajmuje:
Anna Bratek

A'LA SERNICZKI KOKOSOWE

mini babeczki bez sera, które smakują jak sernik
400 ml śmietany 18%, 2 jajka, 1 budyń śmietankowy, 1⁄2 szkl. wiórek kokosowych, 3 łyżki cukru

 Metalowe foremki smarujemy olejem, posypujemy wiórkami kokosowymi. Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy śmietanę, wiórki i budyń waniliowy. Przekładamy do foremek. Pieczemy ok. 35 min. W 180 stopniach. Z foremek wyjmujemy po całkowitym wystudzeniu.
I 3 niemniej smaczne miejsce zajmuje:
Maja Kostrzewa

Chciałabym zgłosić do konkursu przepis na pyszne, cynamonowe bułeczki, których z pewnością nie powstydziłaby się Ewa Wachowicz, czy Nigela Lawson. Jest to prosty sposób na efektowny deser, mam nadzieję, że przepis się spodoba. 

Kanelbullar- szwedzkie bułeczki cynamonowe
Składniki: 

 3 szklanki mąki, 2 jajka, szklanka mleka, 50 gram drożdży, 1/3 szklanki cukru, 2 łyżeczki cynamonu, opakowanie cukru waniliowego, dwie łyżki masła

W rondelku podgrzewamy lekko mleko, wrzucamy drożdże, dwie łyżki mąki i cukier. Mieszamy aż do rozpuszczenia i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. W tym czasie do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy cukier, roztopione masło i rozczyn. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod ściereczką w ciepłe miejsce na ok. pół godziny. Następnie ciasto wyciągamy i rozwałkowujemy w duży prostokąt, który posypujemy cukrem waniliowym wymieszanym z cynamonem. Ciasto zawijamy w roladę i kroimy ślimaczki, które rozkładamy na blaszce i zostawiamy na ok. pół godziny do wyrośnięcia. P tym czasie wstawiamy je do pieca rozgrzanego do 180 stopni, na ok. 15-20 min, aż się zarumienią.

Wszystkim gorąco jeszcze raz dziękuję za chęć zabawy.
3 niemniej smaczne miejsce zdobywa:
Maja Kostrzewa
Chciałabym zgłosić do konkursu przepis na pyszne, cynamonowe bułeczki, których z pewnością nie powstydziłaby się Ewa Wachowicz, czy Nigela Lawson. Jest to prosty sposób na efektowny deser, mam nadzieję, że przepis się spodoba
Kanelbullar- szwedzkie bułeczki cynamonowe
Składniki: 3 szklanki mąki, 2 jajkam szklanka mleka, 50 gram drożdży, 1/3 szklanki cukru, 2 łyżeczki cynamonu, opakowanie cukru waniliowego, dwie łyżki masła
W rondelku podgrzewamy lekko mleko, wrzucamy drożdże, dwie łyżki mąki i cukier. Mieszamy aż do rozpuszczenia i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. W tym czasie do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy cukier, roztopione masło i rozczyn. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod ściereczką w ciepłe miejsce na ok. pół godziny. Następnie ciasto wyciągamy i rozwałkowujemy w duży prostokąt, który posypujemy cukrem waniliowym wymieszanym z cynamonem. Ciasto zawijamy w roladę i kroimy ślimaczki, które rozkładamy na blaszce i zostawiamy na ok. pół godziny do wyrośnięcia. P tym czasie wstawiamy je do pieca rozgrzanego do 180 stopni, na ok. 15-20 min, aż się zarumienią.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.