Ciacho zrobione przez moją siostrę Weronikę Ł. ;).
Pysznie makowe i idealnie nadające się na zbliżające się święta.
Z użyciem gotowej masy makowej, można pokusić się o zrobienie własnej. Jednak czasami można śmiało iść na skróty i oszczędzić sobie czasu w kuchni.
Składniki:
- 3 łyżki miodu
- 700 g gotowej masy makowej
- 3 szt jabłek
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 7 łyżek kaszy manny
- 50 g bakalii (płatki migdałowe, rodzynki)
- 1 łyżka cukru pudu
Obrane jabłka ścieramy na grubych oczkach, łączymy z masą makową, bakaliami. Dodajemy żółtka, proszek do pieczenia, miód i kaszę manną. Całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy ze wcześniej przygotowaną masą. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem blaszki keksówki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok godzinę. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
wprost genialny makowiec!!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tego makowiaka, dodatek jabłek fajnie wzbogaca jego smak
OdpowiedzUsuńproszę o szerszy opis smaku..:) mam juz od lat swój ulubiony makowiec i mogłabym go podmienić , jak ktos mi pomoze ..;)
OdpowiedzUsuńbardzo prosty , dobry makowiec
OdpowiedzUsuńJAKI ROZMIAR BLASZKI ?
OdpowiedzUsuń