poniedziałek, 8 grudnia 2014

Makowiec japoński

Ciacho zrobione przez moją siostrę Weronikę Ł. ;).
 Pysznie makowe i idealnie nadające się na zbliżające się święta.
Z użyciem gotowej masy makowej, można pokusić się o zrobienie własnej. Jednak czasami można śmiało iść na skróty i oszczędzić sobie czasu w kuchni.

Składniki:
  • 3 łyżki miodu
  • 700 g gotowej masy makowej
  • 3 szt jabłek
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 7 łyżek kaszy manny
  • 50 g bakalii (płatki migdałowe, rodzynki)
  • 1 łyżka cukru pudu
Wykonanie:
Obrane jabłka ścieramy na grubych oczkach, łączymy z masą makową, bakaliami. Dodajemy żółtka, proszek do pieczenia, miód i kaszę manną. Całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy ze wcześniej przygotowaną masą. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem blaszki keksówki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok godzinę. Przed podaniem  posypujemy cukrem pudrem.

5 komentarzy:

  1. Bardzo lubię tego makowiaka, dodatek jabłek fajnie wzbogaca jego smak

    OdpowiedzUsuń
  2. proszę o szerszy opis smaku..:) mam juz od lat swój ulubiony makowiec i mogłabym go podmienić , jak ktos mi pomoze ..;)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo prosty , dobry makowiec

    OdpowiedzUsuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.