Strony

poniedziałek, 4 stycznia 2016

Świąteczne babeczki


Zimowe babeczki waniliowe z ukrytą niespodzianką. 
Odrobinę pracochłonne, jednak wspaniałe. 

Składniki na serowe choinki:
  • 450 g sera białego półtłustego/tłustego
  • 2/3 szkl cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z mięty lub wanilii
  • 1/3 szkl śmietany 30-36%
  • zielony barwnik spożywczy
Wykonanie:
Ser mielimy trzykrotnie i przekładamy go do misy miksera, dodajemy cukier, jajka, miętę/wanilię i śmietanę. Całość miksujemy do połączenia się składników, dodając zielony barwni,  tak aby uzyskać pożądany odcień. Gotowe ciasto sernikowe wylewamy na blaszkę o wymiarach ok 23x33 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawimy do piekarnika nagrzanego do temp 160-170 stopni i pieczemy ok 16-18 min. Wyjmujemy i studzimy, następnie wstawiamy blaszkę do zamrażarki na ok 2 godziny. Po tym czasie

wycinamy małe choinki np foremkami do ciastek o wys ok 2,5-3 cm i ponownie wstawiamy do zamrażarki na ok 20 min.   




Składniki na babeczki:
  • 170 g mąki pszennej
  • 100 -120 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 150 g masła w temp pokojowej
  • opakowanie cukru waniliowego Delecta
  • 3 łyżki mleka
Wykonanie:
Masło ucieramy na jasną puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy po jednym jajku stale ucierając. Wlewamy mleko i wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem, sodą i solą. Miksujemy do połączenia się składników. 
Wykładamy formę na babeczki papilotkami i do każdej na dno wlewamy po ok łyżce ciasta, następnie wstawiamy złączone po 2 sztuki choinki i delikatnie dociskamy do samego dna. Wypełniamy ciastem foremki aż choinki zostaną przykryte. 
Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy je ok 25 min. Wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. 


Dekoracje:
  • lukier waniliowy
  • wiórki kokosowe
  • 230 g masła
  • 1-2 łyżeczki mleka
  • ok 3 szkl cukru pudru 
  • zielony barwnik spożywczy
  • cukier waniliowy Delecta
  • posypki Decorada Delecta
Wykonanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do momentu uzyskania jasnej puszystej masy. Następnie dodajemy mleko i dalej miksujemy. Gdyby krem okazał się zbyt gęsty należy dodać odrobinę mleka, gdy za rzadki dosypać cukru pudru. Na koniec dodajemy barwnik i miksujemy, gotowy przekładamy do worka cukierniczego z tylką np M1./otwartą gwiazdką




Gotowe babeczki smarujemy białym lukrem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Następnie z kremu maślanego wyciskamy na każdej babeczce choinki, które dekorujemy posypkami Delecta. 
















Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…