poniedziałek, 16 września 2013

Kruche grzybki z serem i wędzonym łososiem.

Zamiast piec tartę postanowiłam być bardziej kreatywna
 i zafundować fajną przekąskę 
w postaci grzybków z kruchego wytrawnego ciasta z nadzieniem z sera i wędzonego łososia.

Składniki:
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 3 żółtka
  •  płaska mała łyżeczka soli
  • 200 g masła
  • 125 g serka kremowego np philadelphia
  • małe opakowanie łososia wędzonego na zimno
  • przyprawy do smaku
  • Party Dip czosnkowy
Opis wykonania:

Mąkę łączymy z solą i posiekanym masłem. Dodajemy żółtka i zagniatamy szybko  kruche ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok 30 min.
Łososia siekamy bardzo drobno, łączymy z serkiem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, świeżym koperkiem. Wstawiamy do lodówki. Nasze ciasto porcjujemy na kawałki wielkości małego orzecha włoskiego. Patelnię do pieczenia grzybków nagrzewamy i układamy nasze kawałki ciasta w otwory, zamykamy i pieczemy obracając patelnię. Kiedy uzyskamy kolor lekko brązowy wyjmujemy je. Jeszcze ciepłe pozbawiamy nadmiaru ciasta (najlepiej robić to nożem). Po upieczeniu wszystkich grzybków, każdą połówkę wypełniamy farszem serowo-łososiowym i sklejamy połówki ze sobą. Podajemy np z Party Dip czosnkowym Prymatu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.