Zamiast piec tartę postanowiłam być bardziej kreatywna
i zafundować fajną przekąskę
w postaci grzybków z kruchego wytrawnego ciasta z nadzieniem z sera i wędzonego łososia.
Składniki:
- 3 szkl mąki pszennej
- 3 żółtka
- płaska mała łyżeczka soli
- 200 g masła
- 125 g serka kremowego np philadelphia
- małe opakowanie łososia wędzonego na zimno
- przyprawy do smaku
- Party Dip czosnkowy
Mąkę łączymy z solą i posiekanym masłem. Dodajemy żółtka i zagniatamy szybko kruche ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok 30 min.
Łososia siekamy bardzo drobno, łączymy z serkiem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, świeżym koperkiem. Wstawiamy do lodówki. Nasze ciasto porcjujemy na kawałki wielkości małego orzecha włoskiego. Patelnię do pieczenia grzybków nagrzewamy i układamy nasze kawałki ciasta w otwory, zamykamy i pieczemy obracając patelnię. Kiedy uzyskamy kolor lekko brązowy wyjmujemy je. Jeszcze ciepłe pozbawiamy nadmiaru ciasta (najlepiej robić to nożem). Po upieczeniu wszystkich grzybków, każdą połówkę wypełniamy farszem serowo-łososiowym i sklejamy połówki ze sobą. Podajemy np z Party Dip czosnkowym Prymatu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.