poniedziałek, 9 września 2013

Imbirowe naleśniki z karmelizowaną gruszką.

Kolejny brak pomysłu na obiad. 
Brak weny i siły... 
Ale jak zazwyczaj potrzeba okazała się matką wynalazku.
 Efekt wyszedł  boski. Słodka miękka gruszka pachnąca masłem, oblana w złocistym karmelu. Do tego naleśniki o delikatnej imbirowej nucie.

Naleśniki od wieków tzn od kiedy pamiętam robię zawsze na oko. Nigdy nie wiem ile mi ciasta wyjdzie...

Składniki:
  • mąka
  • mleko
  • jajka 
  • cukier
  • imbir w proszku
  • gruszki
  • masło
Rozrabiamy ciasto naleśnikowe, pod koniec dając szczyptę imbiru. Smażymy naleśniki. Gruszki obieramy, przekrawamy na pół pozbywamy się gniazd nasiennych i nacinamy. Masło roztapiamy na patelni ok łyżki. Kładziemy naszą gruszkę i obsmażamy po obu stronach, aż zacznie robi się delikatnie szklista. Posypujemy ją 2 łyżeczkami cukru i pozwalamy się jemu roztopić, obracając gruszkę. Czekamy, aż sos zacznie przybierać brązowy odcień. Gruszkę obtaczamy w tym sosie i wykładamy na upieczone naleśniki. Polewamy pozostałą ilością karmelu z patelni.

3 komentarze:

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.