niedziela, 1 lutego 2015

Pyszna pianka orzechowe latte macchiato.



Czy istnieje możliwość podania kawy w innej, bardziej zaskakującej formie? 
Dla mnie odpowiedź na to pytanie nie sprawiła większego problemu. Przy odrobinie pomysłowości poradziłam sobie z tym wyzwaniem naprawdę śpiewająco!
Deser wyszedł bosko delikatny, smakował każdemu, kto miał okazję go spróbować. Teoretycznie i praktycznie banalny w wykonaniu. Ja jestem zakochana w tym wydaniu mojej ulubionej kawy.
Z pomocą przyszła mi SM Mlekovita produkując jak dla mnie najlepsze mleko i jego przetwory. Poza tym jest to firma z mojego rodzinnego miasta, więc zapraszam Was do zapoznania się z ich bardzo bogatą ofertą.




































Składniki:
  • 750 ml Wypasionego mleka zagęszczonego  Mlekovita 
  • słodzik o aromacie orzecha laskowego/cukier waniliowy
  • 9 łyżeczek żelatyny
  • 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • bita śmietana i owoce do dekoracji
Wykonanie:

Mleko skondensowane niesłodzone Mlekovita mocno chłodzimy w lodówce- minimum całą noc. Przygotowujemy tortownicę wykładając ją folią spożywczą.
3 łyżeczki żelatyny zalewamy 3  łyżkami zimnej przegotowanej wody i odstawiamy na ok 10 min. Następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej lub wstawiając na chwilę do mikrofali.
250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego wlewamy do miski i na najwyższych obrotach miksera miksujemy do uzyskania gęstej pianki, którą słodzimy do smaku słodzikiem (do smaku). Na koniec dodajemy chłodną, ale jeszcze płynną żelatynę. Chwilę miksujemy i całość przekładamy do przygotowanej
tortownicy i wstawiamy do lodówki.
3 łyżeczki kawy rozrabiamy w odrobinie wody przegotowanej. Kolejną porcję żelatyny (3 łyżeczki) zalewamy 3 łyżkami zimnej przegotowanej wody i odstawiamy. Postępujemy z nią tak samo jak w pierwszym przypadku.
250 ml mleka wlewamy do miski, dodajemy zimną kawę i ubijamy na pianę, słodzimy, na koniec dodając chłodną ale płynną żelatynę. Miksujemy i wylewamy kawową masę na wcześniejszą warstwę. Następnie całość ponownie wstawiamy do lodówki.
Ostatnią porcję żelatyny przygotowujemy identycznie jak dwie poprzednie. 250 ml mleka ubijamy na piankę, słodzimy, dodajemy słodzik do smaku i przygotowaną żelatynę całość miksujemy i wylewamy do tortownicy jako ostatnią trzecią warstwę naszego deseru.
Wstawiamy do lodówki na min 2-3 godz. Podajemy schłodzone.

10 komentarzy:

  1. Fajny przepis na delikatną słodkość ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Pyszne to mało powiedziane. Wiem mało skromna jestem ;).

      Usuń
  3. Taką wersję"kawy", to powitam na moim stole z otwartymi ramionami. Gratuluję pomysłu
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja już idę spać, a u ciebie takie słodkości.
    Te ciacho wygląda na bardzo pyszniutkie, podrzuć kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka leciutka i delikatna, pyszna musiała być :)

    OdpowiedzUsuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.