Nic tak nie poprawia samopoczucia jak poranna dawka pysznej kawy. Uwielbiam ją za smak, kremową konsystencję i ten wszędobylski aromat ;). Chyba właśnie za ten aromat kocham ją najbardziej. Zapach, który zaczyna nas pieścić od momentu otworzenia opakowania, wypełnia kuchnię podczas mielenia jej w młynku i wdziera się w każdy zakamarek mieszkania, kiedy ją parzymy.
Ach wspaniałe uczucie!
Z kawy można wyczarować nie tylko wyśmienity napój pobudzający nasze ciało i zmysły. Możemy zrobić niezliczoną ilość deserów, ciast, jak również używać jej do przygotowania dań głównych, przystawek...
Dziś zapraszam na pyszny koktajl kawowy z lekko elektryzującą dawką %.
Składniki:
- 200 ml ostudzonego mocnego naparu kawy maragogype,
- 4 łyżki ulubionego likieru (u mnie amaretto)
- kilka łyżek spienionego mleka
- kakao do dekoracji
- ewentualnie cukier do smaku
Kawę parzymy najlepiej w ekspresie ciśnieniowym (ewentualnie słodzimy do smaku), studzimy i łączymy z likierem. Wlewamy do kieliszków, na górę układamy spienione mleko i dekorujemy kakao.
Teraz napiszę kilka słów o tym iście idealnym wynalazku wszechświata ;).
Kawa pochodzi z Etiopii, jednak w Europie pojawiła się około XVI wieku. Jest jednym z najpopularniejszych używek na świecie i uchodzi jako główne źródło kofeiny. Wiadome jest, że działa pobudzająco i orzeźwiająco oraz przyspiesza przemianę materii. Kawa zawiera przeciwutleniacze, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników. Jednak spożywana w dużych ilościach może być szkodliwa dla zdrowia.
Do Polski kawa dotarła pod koniec XVII wieku, ale zyskała większą popularność dopiero na przełomie XVII i XVIII w. Początkowo uchodziła za napój elitarny.Mimo, że przeciwników jej nie brakowało zyskiwała coraz to większe rzesze swoich zwolenników. W 1779 r Adam Kazimierz Czartoryski napisał komedię pt "Kawa", a w 1795 r ukazał się pierwszy podręcznik dla kawiarzy.
Na samym początku była to kawa pita bez żadnych dodatków. Dawniejsza kawa "po polsku"- mocna pita z tłustą śmietaną. Historia i sposoby jej podawania zmieniały się na przestrzeni wieków, jednak nie zmieniając jej cudownych właściwości, aromatu i smaku.
Jest tak wiele odmian, gatunków, rodzai kawy - jednak każda z nich ma swój jeden cel - pieścić podniebienia swoich większych i mniejszych fanów.
Chciałabym zachęcić Was do spróbowania gatunku maragogype.
Dosłownie wyjątkowa i nad podziw subtelna kawa. Charakteryzuje się dużymi ziarnami, wspaniałym wyglądem i intensywnym smakiem. Ma idealną kremową konsystencję, dzięki lżejszemu paleniu możemy odkryć jej naturalne właściwości i poznać fenomenalny smak. Z każdym łykiem poczujemy zniewalające aromaty: orzechów, ziół, miodu i przypraw.
Tę jak i wiele innych odmian tego "nektaru bogów" znajdziemy u Przyjaciół Kawy. Wybór zapiera dech, a każdy znajdzie tu coś dla siebie.
Pyszny deserek, zamawiam taki jak się u Ciebie zjawię :0
OdpowiedzUsuńMówisz i masz ;).
UsuńTrafiłąś idealnie w mój gust uwielbiam wszystko co jest z kawą :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie , aż mam na niego ochotkę :)
OdpowiedzUsuń