Przyznam się bez bicia i powiem -ten przepis swoje przeleżał zanim został opublikowany. Po prostu gdzieś mi umknęło to uwadze, ale grzecznie naprawiam błąd.
Nieskromnie pochwalę się, że ten przepis zdobył główną nagrodę w konkursie na danie z podrobami wołowymi.
Składniki:
- ok 1 kg serc wołowych
- 2 l wywaru warzywnego
- 2 średnie marchewki
- przypalona mała cebula
- listek laurowy
- ziele angielskie
- sól, pieprz do smaku
- cebula średnia
- 150 g mąki
- 2 jajka
- 250 ml mleka Polskie Mlekovita
- woda
- olej
- 2 jajka
- bułka tarta
- odrobina mleka
Mąkę łączymy z mlekiem, jajkami, wodą, szczyptą soli i kilkoma łyżkami oleju. Odstawiamy na ok 30 min i smażymy naleśniki.
Serca oczyszczamy, opłukujemy i gotujemy do miękkości w wywarze z dodatkiem przypalonej cebuli, listka, ziela, marchewki. Wystudzone serce mielimy blenderem z ugotowaną marchewką i surową cebulą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Farsz zawijamy w naleśniki, panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej ze stron.Podajemy gorące z ulubioną surówką.
Brzmi genialnie, ale jakoś te serca wołowe mnie przerażają. I chyba bym się nie przemogła do zjedzenia wołowiny. Ale może by tak zamienić serca wołowe na drobiowe.
OdpowiedzUsuńNapewno nie zaszkodzi ;).
UsuńGratuluję Elwirko, danie załużyło na nagrodę
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńNo i takie krokiety to ja lubie, super :)
OdpowiedzUsuńMy też ;)
UsuńZ miesem z kurczaka sa super
OdpowiedzUsuńSą ekstra! Ja lubię krokiety i z mięsem, i z warzywami, z masa jajeczną, kapustą, sercem....
UsuńPozdrawiam ciepło.