"Keks cioci Krysi". Najlepszy z najlepszych. Idealnie delikatny, nie za suchy i może troszkę sobie poleżeć, co nie wpłynie negatywnie na smak tego ciasta. Z pysznymi bakaliami z Piątnicy. Znika jeszcze gorący... Uwielbiamy ;)
Składniki:
- 200 g masła Polskiego Ekstra 82%
- 2 i 1/2 szkl mąki pszennej
- 5 jajek
- 3/4 szkl cukru pudu lub więcej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 300-400 g bakalii - np. w dowolnej kombinacji :ananas suszony, mango suszone, orzechy nerkowca, orzechy pecan, orzechy brazylijskie, rodzynki, skórka kandyzowana.....
Masło w temp pokojowej ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy kolejno jajka, stale ucierając jedno po drugim. Posiekane delikatnie bakalie odsypujemy mąką pszenną. Do masy maślano jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie miksujemy. Na koniec wsypujemy przygotowane bakalie i mieszamy. Całość przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i całość pieczemy w piekarniku w temp godz w temp 170-180 stopni, ok godz lub do tzw suchego patyczka.
Brzmi smacznie, bakalie mam, podaj kochana rozmiar blaszki:)
OdpowiedzUsuńKochana to normalna większa keksówka 31x12. Pozdrawiam ciepło.
UsuńAle wyglada pysznie, tak świetnie ,,nadziany "
OdpowiedzUsuńZnika jeszcze gorący... a nadziany jak trzeba ;)
UsuńCudnie wygląda taki kolorowy :)
OdpowiedzUsuń