czwartek, 17 kwietnia 2014

Makowiec / strucla z makiem.

Najlepszy jaki piekłam i jaki jadłam. Wypełniony po brzegi masą makową z bakaliami, miękki pachnący... taki bardzo świąteczny. U nas w każde święta obowiązkowy.


Z tego przepisu wychodzą 4 strucle makowe. Można również zrobić 3 większe.

Ciasto drożdżowe:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 150 g masła 
  • ok 180 ml mleka
  • 6 żółtek 
  • 45 g drożdży
  • cukier z prawdziwą wanilią Kamis
  •  5 łyżek cukru
  •  2 łyżki spirytusu 
Do kubka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru. Wlewamy Wlewamy trochę ciepłego (nie gorącego! Sprawdzając temperaturę np palcem, czujemy przyjemne ciepło) mleka. Mieszamy, aż drożdże nam się rozpuszczą. Wierzch opruszamy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. ok 10-20 min.
Do miski wsypujemy przesianą mąką, robimy w niej dołek i wlewamy wyrośnięte drożdże. Zasypujemy je mąką i czekamy chwilę, aż mąka zacznie nam pękać. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym wlewamy do mąki. Dodajemy spirytus i zaczynamy wyrabiać ciasto wlewając ciepłe mleko. Pod koniec dolewamy roztopione i przestudzone masło. Kiedy ciasto ładnie nam odchodzi od rąk jest gotowe. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 
Masa makowa:
  •   800g maku
  • ok 200 g  cukru
  • 150-200 g rodzynek
  •  6 łyżek miodu
  • zapach migdałowy
  •   2 łyżki masła (roztopionego)
  • ulubione bakalie (ok szklanki)
  •   7-8 białek
  • papier do pieczenia
Mak zalewamy wrzątkiem (woda powinna być 1 cm wyżej od maku) i zostawiamy do wystygnięcia. Odsączamy np na sitku, następnie dwa razy mielimy w maszynce do mielenia mięsa z najdrobniejszym sitkiem.
Do tak przygotowanego maku dodajemy nasze pozostałe składniki, mieszamy i w razie doprawiamy do smaku ;).  Na potrzeby zmielonego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na końcu delikatnie mieszamy z ubitymi białkami.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy  na 3-4 części. Każdą z nich cienko wałkujemy na prostokąty 2-3 mm i rozkładamy część masy makowej. Należy pamiętać, aby zostawić ok 2-3 cm wolnego miejsca na brzegu. Całość zwijamy jak roladę, a końce makowca zawijamy pod spód. Zwinąć (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z makowców przekładamy na kawałek papieru do pieczenia i dwukrotnie go nim owijamy zostawiając troszkę luzu. 
Gotowe makowce układamy na blaszce i pieczemy ok 40 min w temp 190 stopni. Do złotego koloru ciasta. Po upieczeniu wyjmujemy, rozcinamy papier i studzimy. Dekorujemy lukrem, czekoladą.... tak jak lubimy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.