Pochodzę i mieszkam na malowniczym Podlasiu.
Kuchnia Podlasia jest jedną z najlepszych
regionalnych kuchni Polski. Cały fenomen jej jest związany z położeniem
Podlasia i jego historią.
To tutaj od stuleci nakładają się na siebie wpływy kuchni polskiej,
litweskiej, białoruskiej, żydowskiej i tatarskiej, a łączy je jedno -
ziemniak, król tutejszych dań i ich główny składnik.
Daniem obowiązkowym wywodzącym się z województwa podlaskiego jest babka i kiszka ziemniaczana.
A ten deser jest typowy dla naszego regionu. Więc z dumą Wam go pokazuję. Jest bajeczny, uwielbiam ten smak! Gorąco polecam i zachęcam do zrobienia!
Składniki:
- 4 żółtka
- 350g mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
- łyżka spirytusu
- szczypta soli
- tłuszcz do głębokiego smażenia
- 1 kostka masła
- 60 g miodu
- 1-2 szkl cukru
- suchy mak
- rodzynki
Wszystkie składniki zagniatamy razem. Układamy na desce i od serca okładamy ciasto wałkiem. Do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza.
Następnie odcinamy kawałek ( pozostała część ciasta pozostaje np w foli) i podsypując je mąką cienko wałkujemy. Wycinamy dowolne kształty. Smażymy je w głębokim oleju na rumiano, wyjmujemy usmażone na ręcznik papierowy.
Sos miodowy.
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku, podpalamy gaz i mieszamy do momentu połaczenia się składników.
Gotowe usmażone faworki układamy dowolnie, ale warstwowo na talerzu. Każdą z warstw obficie polewjąc sosem i posypując makiem i rodzynkami. Gotowe mrowisko odstawiamy w chłodne miejsce i czekamy, aż sos delikatnie stwardnieje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.