Kolejna odsłona kultowego ciasta.
Tym razem postanowiłam urozmaicić ją rurkami z ciasta francuskiego wypełnionymi wisienkami.
Połączenie iście medalowe. Cytrynowy krem karpatkowy,
kruche ciasto francuskie w środku i słodkie wisienki.
- 125 g masła/margaryny
- 1 szkl wody
- 1 szkl mąki
- 4 jajka
- Ulubiony krem karpatkowy
- Słoiczek wiśni drylowanych
- Opakowanie ciasta francuskiego
- Cytryna
- cukier z prawdziwą wanilią Kamis
- cukier puder
Wodę zagotowujemy z masłem/margaryną, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Kiedy ciasto utworzy zwartą kulę i łatwo odchodzi od dna jest już gotowe.
Odstawiamy je do wystudzenia.
Ciasto francuskie rozkładamy i delikatnie wałkujemy. Tniemy na 4, 5 części wzdłuż krótszego boku. Na każdym z kawałków układamy odsączone wiśnie i zwijamy długie ruloniki. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 20 min. Ciasto musi nam delikatnie się zezłocić. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Zimne ciasto na karpatkę przekładamy do miski i dokładnie ucieramy je z jajkami. Gotowe ciasto dzielimy na pół i każdą część rozsmarowujemy na blaszce 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni i pieczemy przez ok 30 min. Wyjmujemy i studzimy.
Przygotowujemy ulubiony krem karpatkowy. Pod koniec przygotowywania go dodajemy otartą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok do smaku.
Pierwszy blat karpatki układamy wzniesieniami do dołu na to wykładamy część kremu. Na krem układamy upieczone rulony z wiśniami i przykrywamy je pozostałym kremem. Układamy 2 blat karpatki i gotowe. Przed podaniem polecam obsypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem z prawdziwą wanilią Kamis.
Uwielbiam karpatkę, te wzloty ciasta i obłędny krem. Muszę zrobic.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Super pomysł, brawo :)
OdpowiedzUsuńWitam!
OdpowiedzUsuńCzy masa się nie zważy od soku z cytryny?