niedziela, 2 lutego 2014

Mini pączusie z serem.


Mamy karnawał. Więc jak nie zrobić pączków, czy innych tego typu specjałów zarezerwowanych na tę porę?
Nie robię ich zbyt często, a szkoda...
Są nieziemsko miękkie, puszyste i pyszne. W końcu przepis dopracowany na amen! Wychodzą takie jak jakie zawsze chciałam, aby wyszły. Więc gorąco zachęcam!


  • 500 g sera białego 
  • 500 g mąki pszennej 
  • 4 żółtka 
  • do100 g cukru 
  • cukier waniliowy 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 łyżka spirytusu 
  • 220 ml śmietan 12 -18% 
  • olej do głębokiego smażenia


Wykonanie:
Ser mielimy, lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków, ja to zrobiłam blenderem ;)
Do sera dodajemy resztę składników  i zagniatamy ciasto. Jest dość klejące, ale takie ma być. Wyjmujemy je w kawałkach na podsypaną  mąką stolnicę i wałkujemy na grubość ok 1 cm. Wycinamy kółka  małym kieliszkiem i odkładamy na oprószony mąką blat. Ja "kulałam" ;) w ręku takie naprawdę tyciej wielkości (większego orzecha laskowego) kulki. Tłuszcz rozgrzewamy do temp ok 180 stopni  i smażymy na złoty kolor. One w większości przypadków same się obracają w tłuszczu, ale niekiedy należy im pomóc ;). Usmażone pączki wyjmujemy do np miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, który wchłonie nam zbędną ilość tłuszczu. Gotowe i wystudzone posypujemy sporą ilością cukru pudru!

7 komentarzy:

  1. Pozycja obowiązkowa w trakcie karnawału :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak! Ale najgorsze jest to, że tyle czasu człowiek to robi, smaży... a nie minie chwila i już nie ma......Po pączusiach. Ale grunt, że wspomnienie zostaje :) pozdrawiam gorąco!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze kusiły mnie takie pączusie :) Przepis na dniach wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! I proszę sie pochwalić jak smakowały.

      Usuń
    2. Właśnie przed chwilą skończyłam smażyć, wyszły obłędne, choć zmieniłam śmietanę na serek homogenizowany, bo nie chciało mi się do sklepu lecieć :)
      Z całą pewnością jeszcze do nich wrócę... Dziękuję serdecznie za przepis :D

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę, że smakowało.

      Usuń
  4. Jestem po raz pierwszy na stronie. Zainteresowały mnie przepisy... Na pewno będę próbować!
    Serdeczne dzięki! Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.