Pamiętam wszystko jakby to było wczoraj.
2 kreski na teście ciążowym, miesiące oczekiwań...
A tu mój synuś kończy 7 lat. A córcia skończyła 4.
Jej, ale ten czas ucieka!
Tort powstał specjalnie na urodziny moich Kochanych Skarbów. Więc niech nie zmyli was liczba na torcie.
Tort był duży i wspólny!
Jeszcze raz Wszystkiego najlepszego Kochane moje Bączki!
Składniki:
Biszkopt jasny:
- 5 dużych jajek
- 3/4 szkl mąki pszennej
- 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
- 1/2 szkl cukru
- 5 dużych jajek
- 3/4 szkl mąki pszennej
- 1/4 szk kakao
- 1/2 szkl cukru
- ok 1200 ml śmietany kremówki 30 %
- 500 g serka mascarpone
- 4 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki cukru pudru
- małe opakowanie cukru waniliowego
- borówka amerykańska,
- truskawki
- maliny
- ok 1 l przegotowanej ostudzonej wody
- sok z cytryny
- cukier
- tylka gwiazdka
- czekolada
- masa cukrowa
- barwnik spożywczy różowy
- wykałaczki
Biszkopt jasny.
Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodajemy partiami cukier, kolejno żółtka stale ubijając. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papier do pieczenia, ale tylko samo dno i wylewamy na to nasze ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni i pieczemy ok 30-40 min. Do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.
Biszkopt ciemny.
Wykonujemy tak samo jak jasny, tylko, że do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao. Pieczemy w tej samej temp i tyle samo minut.
Masa śmietankowo serowa:
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i studzimy. Połowę dobrze schłodzonej śmietany ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy połowę cukru pudru i cukru waniliowego. Następnie zmniejszamy moc miksera do minimum i dodajemy partiami 250 g zimnego serka mascarpone i 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody.
Nasączenie:
Do wody dodajemy sok z cytryny i cukier do smaku.
Tort.:
Biszkopty kroimy na 2-3 części każdy. Pierwszy blat biszkoptu układamy na paterze. Nasączamy go ponczem i wykładamy część masy śmietankowo-serowej. Na nią układamy dowolne owoce (u mnie były to borówki). Kładziemy kolejny krążek biszkoptu, nasączamy go i wykładamy masę śmietankową i kolejną porcję owoców, kolejny biszkopt nasączamy kładziemy krem i owoce.I postępujemy tak do wyczerpania składników. Kiedy nasz tort jest złożony wstawiamy go do lodówki na ok godzinę.
Następnie ubijamy pozostała cześć śmietany w sposób opisany powyżej. Wierzch pokrywamy idealnie gładko masą śmietankową a do reszty dekoracji użyłam tylki Wilton M1. Czyli napełniłam woreczek masą i wyciskałam owieczkowe "kłaczki" po bokach tortu, dookoła wierzchu. Oczy i usta zrobione zostały z rozpuszczonej czekolady. Nosek i uszka ulepiłam z masy cukrowej. Polecam tylko umieszczenie dekoracji tuż przed samym podaniem, Ponieważ masa cukrowa rozpuszcza się w zetknięciu z masą śmietankową.
dekoracja bombowa, na zbliżające się święta świetna
OdpowiedzUsuńNawet o tym nie pomyślałam ;)
UsuńNa święto owcy ;P
OdpowiedzUsuńŚwietna owca, bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńThis blog was... how do you say it? Relevant!!
OdpowiedzUsuńFinally I've found something which helped me. Appreciate it!
Also visit my site; big media presence
Łaaaa :D zrób mi taki!
OdpowiedzUsuńSama sobie zrób
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo prosty w zrobieniu, a efekt jest!
OdpowiedzUsuń