Nie jestem wielką fanką wszelakich makaronów i dań z nimi związanych. Jednakże czasami uda mis się coś fajnego wyczarować i zaskoczyć moją kochaną rodzinkę.
Dziś polecam Wam przepis, którym brałam udział w konkursie.
Oczywiście danie podane na fenomenalnej porcelanie Bogucice seria Istria.
- 2 dojrzałe pomidory
- ząbek czosnku
- kilka liści bazylii
- 4 suszone pomidory
- kilka szt kaparów
- 100 g prażonych ziaren słonecznika
- Makaron świderki Makarony Polskie
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pomidory kroimy w ćwiartki i usuwamy pestki. Następnie kroimy je w mniejsze kawałki i wkładamy do malaksaera. Dodajemy pomidory suszone, kapary, czosnek, liście bazylii i połowę pestek ze słonecznika. Całość miksujemy na gładką masę. Gdyby okazało się, że za rzadkie dodajemy pestek, jak za gęste oliwy z oliwek. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Łączymy że sobą nasze pesto i makaron, delikatnie mieszamy, podajemy. Idealne lekkie danie obiad.
* opcjonalnie można dodać więcej czosnku, suszonych pomidorów. Pamiętając, że jedyne co nas ogranicza w kuchni - to tylko nasza wyobraźnia . Ma być takie jak lubimy
wczoraj sama zrobiłam sos ze świeżych pomidorów i jest o niebo lepszy, niż każdy kupny!
OdpowiedzUsuńZgodzę się bez dwóch zdań.
UsuńSuper wygląda tak podany makaron, coś smacznego :)
OdpowiedzUsuńJest rewelacyjny.
Usuń