Spoglądając na dzieci bawiące się w ogrodzie zauważyła kilka bardzo dojrzałych bananów na stole w kuchni. Jedyna rzeczą, jaką przyszła jej do głowy był chlebek bananowy, o najpiękniejszym aromacie tych owoców.
Szybki zwiad po kuchennych szafkach i na buzi pokazał się uśmiech. Miała wszystkie potrzebne składniki. Spojrzała jeszcze raz przez okno i pełna optymizmu wzięła się do pracy.
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki napoju Alpro owsiany oryginalny
- 3-4 bardzo dojrzałe i miękkie banany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki mielonej wanilii/zapach/cukier waniliowy
Godzina oczekiwania stawała się chyba wiecznością. Pozbierane rzeczy ze stołu znalazły się w zmywarce, mąż postawiony w stan gotowości jedzenia po telefonie. Dzieci same w trybie natychmiastowym znalazły się w łazience myjąc ręce po zabawie. W momencie wyjęcia chlebka z piekarnika cała 3 w równym rzędzie stała i zacierała ręce nie kryjąc wielkiej ochoty na pałaszowanie tej wspaniałości. Po chwili, kiedy tylko lekko przestygło każdy dostał po większym kawałku. Usiedli w salonie, śmiejąc się i rozmawiając ochoczo sięgali po kolejny kawałek.
Świetny jest ten chlebek;)
OdpowiedzUsuńwspaniały chlebek!
OdpowiedzUsuńzachęcam do wzięcia udziału w konkursie! http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny chlebek, miałam okazję jesć wiem co mówię ;)
OdpowiedzUsuńWyborny :) Idealny sposób na spożytkowanie bananów :)
OdpowiedzUsuń