wtorek, 3 czerwca 2014

Tarta jabłkowa na zimno z olejem rzepakowym.






































Tak sobie pomyślałam, że u mnie brakuje przepisów dla osób, które mają skazę białkową, nietolerancję laktozy. 
W ten sposób jaki zaprezentuję poniżej można zrobić coś pysznego bez masła/margaryny. 
Ciasto kruche jest na bazie oleju rzepakowego, który jest  naturalnym źródłem kwasów omega – 3, dlatego też idealnie nadaję się do tego typu wypieków.
Podam również przepis na ciasto kruche z dodatkiem masła. 
Więc będzie i wilk syty, i owca cała. 
Liczę, że w ten sposób dogodzę wszystkim.




Składniki na ciasto z olejem rzepakowym:
  • 250 g mąki pszennej 
  • 1/4 szkl cukru 
  • 1/4 szklanki bardzo zimnej wody
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego 
  • cukier waniliowy 
  • 3-4 duże jabłka ( jabłka grójeckie ChOG)
  • 2 galaretki cytrynowe 
  • ulubiona przyprawa do jabłek (np: cynamon, kardamon, anyż, gotowe przyprawy w młynkach...) 
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 2 łyżeczki cukru 
  • płatki migdałów

Wykonanie:
Składniki na ciasto (mąkę, cukier, olej, wodę, cukier waniliowy) szybko zagnieść na gładkie ciasto. Owinąć gotowe w folię i schłodzić w lodówce przez chwilę. 
W między czasie obieramy jabłka i kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy je do rondelka i podlewamy odrobiną wody delikatnie dusimy. Dodajemy odrobinę cukru (do smaku) i przyprawy. Gotujemy do momentu, kiedy jabłka są miękkie, ale w całości. Zdejmujemy z palnika, 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy na max w 2 szkl wody (u mnie ok 1,5 szkl) i dodajemy do gorących jabłek i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy, przekładamy do naszej formy na tartę. Możemy również wylepić ją ciastem i nakłuwamy spód tarty widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 20 min ( do momentu, kiedy nabierze pięknego złotego koloru). Wyjmujemy upieczoną z piekarnika i czekamy, aż ostygnie. Na wystudzony spód od tarty wylewamy tężejące jabłka i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i dowolnie dekorujemy nią naszą tartę i posypujemy górę prażonymi płatkami migdałów.

* tak jak napisałam wcześniej teraz napiszę przepis na ciasto kruche na maśle.
  • 200 g mąki pszennej
  •   4 łyżki cukru pudru
  •   100 g masła
  •   1 żółtko
Mąkę przesiewamy z cukrem łączymy z masłem. Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy ciasto. Schładzamy ok 30 min w lodówce i postępujemy dalej tak samo jak w przypadku przepisu powyżej.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.