Tak sobie pomyślałam, że u mnie brakuje przepisów dla osób, które mają skazę białkową, nietolerancję laktozy.
W ten sposób jaki zaprezentuję poniżej można zrobić coś pysznego bez masła/margaryny.
Ciasto kruche jest na bazie oleju rzepakowego, który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3, dlatego też idealnie nadaję się do tego typu wypieków.
Podam również przepis na ciasto kruche z dodatkiem masła.
Więc będzie i wilk syty, i owca cała.
Więc będzie i wilk syty, i owca cała.
Składniki na ciasto z olejem rzepakowym:
- 250 g mąki pszennej
- 1/4 szkl cukru
- 1/4 szklanki bardzo zimnej wody
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- cukier waniliowy
- 3-4 duże jabłka ( jabłka grójeckie ChOG)
- 2 galaretki cytrynowe
- ulubiona przyprawa do jabłek (np: cynamon, kardamon, anyż, gotowe przyprawy w młynkach...)
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki cukru
- płatki migdałów
Wykonanie:
Składniki na ciasto (mąkę, cukier, olej, wodę, cukier waniliowy) szybko zagnieść na gładkie ciasto. Owinąć gotowe w folię i schłodzić w lodówce przez chwilę.
W między czasie obieramy jabłka i kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy je do rondelka i podlewamy odrobiną wody delikatnie dusimy. Dodajemy odrobinę cukru (do smaku) i przyprawy. Gotujemy do momentu, kiedy jabłka są miękkie, ale w całości. Zdejmujemy z palnika, 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy na max w 2 szkl wody (u mnie ok 1,5 szkl) i dodajemy do gorących jabłek i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy, przekładamy do naszej formy na tartę. Możemy również wylepić ją ciastem i nakłuwamy spód tarty widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 20 min ( do momentu, kiedy nabierze pięknego złotego koloru). Wyjmujemy upieczoną z piekarnika i czekamy, aż ostygnie. Na wystudzony spód od tarty wylewamy tężejące jabłka i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i dowolnie dekorujemy nią naszą tartę i posypujemy górę prażonymi płatkami migdałów.
* tak jak napisałam wcześniej teraz napiszę przepis na ciasto kruche na maśle.
- 200 g mąki pszennej
- 4 łyżki cukru pudru
- 100 g masła
- 1 żółtko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.