Zbliżają się urodziny bloga Malinowe Pocałunki
i koniec roku
szkolnego.
To co za tym idzie, jest pewne i piękne –WAKACJE.
Łącząc te dwa wydarzenia i fakt, że mam trochę mniej czasu na
pomysły, tematem konkursu będzie ,,deser dla dzieci".
Głównym fundatorem nagród jest:
Wyłonionych zostanie 4 finalistów. Dwa miejsca główne (1 i 2) i dwa
wyróżnienia.
Zgłoszenia konkursowe (przepis, przepis ze zdjęciem na DZIECIĘCY CUDOWNY DESER) zostawiamy w komentarzu pod wpisem konkursowym (dodatkowo poproszę o podanie maila),
lub bezpośrednio na stronie Malinowych Pocałunków (TU). Jeżeli ktoś nie ma konta na FB, a chciałby wysłać zdjęcie może to zrobić na maila: malinowepocalunki@g.pl
Masę
inspiracji możecie znaleźć u mnie, jak również w bogatej ramówce Polsat Food Network np: w programie ,,Wyjątkowe słodycze Ameryki”, jak i w wielu
wielu innych.
Liczę na miłą i pełną wspaniałych pomysłów zabawę.
Więc do boju! Czas start!
Regulamin: „Dziecięcy
cudowny deser ”.
1.Konkurs
trwa od 18.06.2014 r do 02.07.2014r. Wyniki zostaną ogłoszone w ciągu 7 dni do
zakończenia.
2.Konkurs
polega na zaprezentowaniu przepisu, przepisu ze zdjęciem na dziecięcy cudowny
deser.
3.Uczestnik
Konkursu może zgłosić wyłącznie treści, które są wynikiem jego osobistej
twórczości, nie naruszają przepisów prawa, prawem chronionych dóbr osób lub
podmiotów trzecich, ani też praw na dobrach niematerialnych oraz do których
przysługują mu pełne, niczym nieograniczone autorskie prawa majątkowe
4.Jeden
Uczestnik Konkursu może przesłać więcej niż jedno zgłoszenie do konkursu. Nie
ma limitu. Z zastrzeżeniem, że jeden Uczestnik może wygrać tylko 1 nagrodę
5.Zwycięzców
wyłania Sponsor Polsat Food Network ;).
6.Dane osobowe
Uczestników będą przetwarzane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji Konkursu,
w tym przypadku Uczestników, którym została przyznana Nagroda, o której mowa,
w celu jej dostarczenia.
7.Podanie
danych osobowych przez Uczestnika jest dobrowolne, jednak niezbędne w
celu odbioru Nagród.
Fajny konkurs! Już myślę co przygotować!
OdpowiedzUsuńI ja zabieram się za szukanie w swoich przepisach. Póki mały śpi, hihi :)
UsuńZapraszam ;).
Usuńsuper konkurs:)
OdpowiedzUsuńPotravel.pl
Zapraszam gorąco!
Usuńojej
OdpowiedzUsuńWaniliowe ślimaczki z nutellą i owocami:
OdpowiedzUsuńCiasto:
3 jajka
1,5 szklanki maki pszennej
2/3 szklanki mleka
1 laska wanilii
szczypta soli
1/2 łyżeczki cukru
Nadzienie:
300 g kremu orzechowego typu nutella
2 banany
2 duże mandarynki
owoce winogrona
Waniliowe ślimaczki z nutellą i owocami - PRZYGOTOWANIE:
Ciasto: Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z pół łyżeczki cukru na pianę wsypać mąkę,wlać mleko,dodać wyjęty rdzeń ze środka wanilii i zmiksować wszystko razem.Białka ubić na sztywno połączyć z ciastem delikatnie wymieszać.Smażyć na małej ilości oleju pojedyncze placki . Gdy przestygną posmarować czekoladowym kremem,każdy zwinąć w rulon i ostrym nożem pokroić na kawałki tworząc ślimaczki.Na wierzchu ułożyć po plasterku banana mandarynki i jednym owocu winogrona spiąć wykałaczką od góry.Podawać,pycha!
Dziękuję. Przepis ze zdjęciem zamieszczę później w albumie na fb. Pozdrawiam gorąco.
Usuńlalamido
OdpowiedzUsuńco jest do wygrania ? te zdjęcia mało mi mówia, to urzadzenie na 1 zdj co to ?
OdpowiedzUsuńLunch box, cooling bag, i koce piknikowe.
UsuńA gdzie dodajemy zdjęcia ?
OdpowiedzUsuńMożna wysłać na maila podanego wyżej. Jak również cały przepis ze zdjęciem opublikować można na stronie fb Malinowych Pocalunków. Do wyboru do koloru l. Pozdrawiam gorąco.
UsuńDeser bambino z lodami w tle:
OdpowiedzUsuńSkładniki
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 laska wanilii
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
3 jajka
3 szklanki mleka
1 łyżka oliwy
olej do smażenia
Nadzienie:
20 dag białej czekolady
150 g płatków migdałowych
1/2 litra ulubionych lodów
owoce:truskawki,kiwi,winogrona
sos czekoladowy do deserów
Sposób przygotowania
Ciasto: Jajka ubić mikserem na puszystą pianę z cukrem,dodać zeskrobany miąższ z wanilii wlać mleko wsypać mąki dodać szczyptę soli i zmiksować gładkie lejące ciasto. Odstawić na pół godziny do lodówki po czym smażyć cienkie placki na niewielkiej ilości oleju na patelni-ja smażyłam na ceramicznej bez tłuszczu.
Nadzienie: Płatki migdałowe uprażyć na złocisto na suchej patelni. Białą czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej.Lody pokroić w centymetrowe plastry. Każdy naleśnik smarować cienko roztopioną czekoladą posypać uprażonymi płatkami położyć plaster lodu i zwinąć w trójkąt.Posypać pokrojonymi owocami polać sosem czekoladowym i resztą płatków i podawać natychmiast po przyrządzeniu.
Pyszny naleśnikowy deser z białą czekoladą lodami i owocami.Zimne lody sprawiają że czekolada w środku zamienia się w chrupiącą skorupkę,a potem wszystko zaczyna płynąć..mniam!
Dziękuję za przesłanie zgłoszenia ;)
UsuńDESER Z KASZY JAGLANEJ I TRUSKAWEK
OdpowiedzUsuń- 3/4 szklanki kaszy jaglanej,
- 3/4 szklanki mleka,
- 2 brzoskwinie,
- 100 g truskawek,
- 2 łyżki cukru,
- 200 ml śmietany kremówki.
Kaszę przelewamy wrzącą wodą, aby pozbyć się goryczki, a następnie gotujemy do miękkości w wodzie. Dodajemy mleko i cukier i gotujemy aż do odparowania jego nadmiaru. Blenderem miksujemy na gładką masę. Brzoskwinie i truskawki kroimy na bardzo małe kawałki.
W przezroczystych szklankach układamy na przemian kaszę i owoce. Przykrywamy bitą śmietaną.
Jest to deser pyszny i zdrowy. Kasza jest produktem bezglutenowym, ma właściwości antywirusowe. Do tego jest lekkostrawna.
Dziękuję za przesłanie zgłoszenia ;)
UsuńZapomniałam napisać adres mailowy :) Oto on martus28332833@op.pl
OdpowiedzUsuńGruszki i jabłka z wanilią pod kakaową kruszonką
OdpowiedzUsuńSkładniki:
2 średnie gruszki
4-5 małych jabłek lub 3 średnie
1 laska wanilii
Składniki na kruszonkę :
100 g mąki
50 g brązowego cukru
2 łyżki cukru waniliowego
60 g zimnego masła
płaska łyżka kakao
Gruszki i jabłka obieramy, kroimy w niedużą kostkę. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i tępą stroną noża wyciągamy ziarenka, dodajemy do owoców, mieszamy. Całość przekładamy do foremki. Może być jedna duża lub kilka małych a nawet świetnie nada się naczynie żaroodporne.
Następnie przygotowujemy kruszonkę. Mąkę, cukry i kakao mieszamy razem. Dodajemy zimne masło pocięte na kawałki i rozcieramy dłońmi aż powstaną grudki. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy wierzch owoców.
Pieczemy w temp. 180°C od 30-40 minut.
Smacznego :)
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Kuchenne fascynacje
kuchennefascynacje@o2.pl
Dziękuję za przesłanie zgłoszenia ;)
UsuńTruskawki ze śmietaną - klasyka
OdpowiedzUsuńSkładniki : Nie podaje dokładnych proporcji bo lepiej żeby każdy dostosował sobie do własnych upodobań. Ja zawsze robię na oko. Naprawdę nie wymaga odmierzania składników ale dla wymagających napiszę, że ten za zdjęciu zrobiłam z 250 g truskawek i 200 g śmietany.
truskawki
kwaśna śmietana - najlepiej 18 % ale może być 12 % ( w wersji light można zrobić z jogurtem )
cukier
Truskawki myjemy, odrywamy szypułki, tniemy na mniejsze kawałki, rozgniatamy widelcem na papkę. Jeśli truskawki są miękkie od razu można je rozgnieść. Dodajemy śmietanę i cukier. Cukier dodajemy małymi porcjami. Mieszamy. Próbujemy jeśli mało słodkie dodajemy więcej cukru. Czasami truskawki są na tyle słodkie, że cukier jest zbędny.
Smacznego :)
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Kuchenne fascynacje
kuchennefascynacje@o2.pl
Deser truskawkowo - jogurtowy
OdpowiedzUsuńSkładniki :
truskawki
jogurt najlepiej grecki lub turecki ( musi być gęsty )
cukier waniliowy
kilka truskawek do dekoracji
Truskawki miksujemy. Jeśli nie są dosć słodkie można dodac cukru, moje były wystarczająco więc nie było takiej potrzeby. W osobnej misce mieszamy jogurt z cukrem waniliowym. Ilość zależy od naszych upodobań.
Do szklanek lub innych naczynek ( u mnie kieliszki, najlepiej szklane ładnie wygląda ) nakładamy warstwę joguru. Ile nam się zamarzy. Kolejno nakładamy zmiksowane truskawki. Na zdjęciu nie widać ale na samą górę dałam kleks jogurtu i na nim ułożyłam pocięte w ćwiartki truskawki.
Smacznego :)
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Kuchenne fascynacje
kuchennefascynacje@o2.pl
Ostatni deser jaki zaproponuję to smaki mojego dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńGalaretki z owocami i bitą śmietaną
Składniki :
galaretki
owoce sezonowe
kremówka
czekolada
cukier puder
Owoce oczyszczamy, myjemy, osuszamy, tniemy na niewielkie kawałki. Galaretki rozpuszczamy według wskazówek na opakowaniu, pozostawiamy do ostygnięcia. W miseczkach, szklaneczkach umieszczamy owoce - ilość dowolna. Całość zalewamy tężejąca galaretką, wstawiamy do lodówki na kilka godzin aby całość stężała.
Kiedy galaretki zastygną w misce ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem . Ilość cukru według upodobań. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy kremówkę na wierzch galaretek i posypujemy startą czekoladą.
Smacznego :)
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Kuchenne fascynacje
kuchennefascynacje@o2.pl
Dziękuję za przesłanie zgłoszenia ;)
UsuńDomowe Ufo
OdpowiedzUsuńgalaretka truskawkowa
20 dag poziomek
500 ml śmietany 30 proc
5 łyżek żelatyny
kisiel truskawkowy
Do pucharków (4 sztuki) dajemy po trochę poziomek. Następnie zalewamy je przygotowaną wcześniej, zimną galaretką. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po dwóch godzinach ubijamy śmietanę 30 % dodając do niej później 3 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny. Zalewamy tym galaretkę w pucharkach. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia gotujemy kisiel jak podano na opakowaniu i dodajemy dwie łyżeczki żelatyny. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Pucharki wyciągamy z lodówki i każdy wkładamy do gorącej wody na mniej więcej 6-7 sekund po czym wyciągamy i przewracamy na talerzyk (górą do dołu) i oblewamy dół zimnym zastygniętym kisielem. Smacznego! Idealne śniadanie dla dzieci.
Piotrek
pioge7@wp.pl
Słodki jeżyk
OdpowiedzUsuńBISZKOPT
4 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA
2 opakowania śnieżki
3 opakowania śmietanki fix
300 ml mleka
łyżeczka żelatyny
DODATKOWO
kilka kostek czekolady
4 banany
posypka cukierkowa czekoladowa
BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić, dodać do nich cukier i ubijać do powstania gęstej i puszystej piany. Następnie dodać żółtka, wymieszać na najmniejszych obrotach miksera a potem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wmieszać łyżką. Masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i obłożonej bułką tartą. Upiec biszkopt w piekarniku przez 25 minut w 180 st. MASA: Wlać mleko do miski, wsypać zawartość torebek śnieżki i ubijać. Gdy ubijemy puszystą pianę dodać śmietanki fix i przygotowaną wcześniej wg opakowania żelatynę. Biszkopta wyłożyć z tortownicy, wyciąć z dwóch stron dwa kawałki ok. 6 cm. Następnie z powstałego prostokąta wyciąć dwa trójkąty tak aby go zaostrzyć i powstał "pyszczek". Powstały zaostrzony prostokąt przeciąć wzdłuż na pół. To samo zrobić z odciętymi 6 cm paskami. Następnie banany przeciąć na pół. Trochę masy wyłożyć na prostokąt, wyłożyć go bananami i przykryć drugim prostokątem. Wyłożyć na niego masę. Później miedzy 6-io cm paski powkładać na przemian ciasto, masa, banan, ciasto masa, banan. Gdy skończymy już wszystkie porcje ciasta włożyć je na prostokąt. Później resztą masy wyłożyć całego jeża. Odłączone trójkąty wycięte wcześniej pokruszyć i wsypać do posypki cukierkowej. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wmieszać do posypki. Obsypać tym jeża. Będzie wyglądało jak kolce. Udekorować tak aby powstały oczy i nos.
Piotrek
pioge7@wp.pl
Domowa chatka
OdpowiedzUsuń80 dag sera białego
20 dag margaryny
20 dag cukru
24 sztuki herbatników szkolnych
opakowanie cukru wanilinowego
tabliczka czekolady
mleko
Ser zmielić w maszynce do mielenia. Następnie utrzeć mikserem margarynę. Połączyć ze sobą cukier i cukier wanilinowy. Pomału wsypywać do utartej margaryny i mieszać na najwyższych obrotach. Pomału dodawać ser biały. Wszystkie składniki dobrze zmiksować. Na blacie rozwinąć folię spożywczą. Ułożyć na niej herbatniki, tak aby w całości powstał prostokąt o wymiarach 3x8 herbatników. Wyłożyć na niego masę. Następnie przytrzymać tak folię aby złączyć ze sobą boki prostokąta tworząc trójkąt (chatkę). Włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć, rozpakować z foli. Czekoladę rozpuścić z niewielką ilością mleka nad kąpielą wodną. Polać po chatce. Smacznego.
Piotrek
pioge7@wp.pl
Dziękuję za przesłanie zgłoszenia ;)
UsuńKulki kakaowe
OdpowiedzUsuń8 dag kakao
30 dag mąki
2 żółtka
10 dag cukru
20 dag margaryny
2 łyżki śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito na stolnicę. Zrobić niewielki otwór w tej kupce i dać do niego żółtka, cukier i margarynę. Wszystko dokładnie wymieszać ze sobą. Na sam koniec dodać śmietanę i wyrobić takie ciasto, aby można było w łatwy sposób robić kulki. Każdą kulkę obtoczyć w cukrze pudrze. Wszystko wyłożyć na brytfannę i piec w 180 st. przez ok. 40 minut.
Piotrek
pioge7@wp.pl
Owocowe babeczki
OdpowiedzUsuńCIASTO
2 szklanki mąki
1/3 kostki margaryny
1 żółtko
1 łyżka śmietany
opakowanie cukru wanilinowego
1/3 szklanki cukru
MASA
20 dag margaryny
15 dag cukru pudru
galaretka truskawkowa
kilka kropli olejku rumowego
3/4 szklanki śmietany
DODATKOWO
20 dag różnych owoców
CIASTO: Mąkę przesiać przez sito na stolnicę, dodać do niego oba cukry. Wymieszać ze sobą, wbić żółtko i dodać margarynę. Posiekać to nożem. Na koniec dodać śmietanę i wyrobić ciasto. Ciasto powinno być miękkie. Foremki na babeczki natłuścić masłem lub margaryną. Obsypać bułką tartą. Ciastem wykładamy foremki. Pieczemy ok. 25 minut. MASA: Margarynę i cukier włożyć do miski. Utrzeć mikserem. Pomału dodawać śmietanę i ucierać dalej. Pamiętajmy- ucieramy w jedną stronę. Pod koniec dodać kilka kropel oleju i galaretkę truskawkową w proszku. Masę dać do szprycy i nakładać wg uznania na babeczki. Babeczki udekorować owocami.
Piotrek
pioge7@wp.pl
Dziękuję za przesłanie zgłoszenia ;)
UsuńBABECZKA JOGURTOWO – JAGODOWA NA ZIMNO
OdpowiedzUsuńSkładniki:
150 g jagód lub borówek amerykańskich, świeżych lub mrożonych
1 łyżka cukru zwykłego do jagód
350 g jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej, (nie polecam zamieniać go na jogurt naturalny, z tego względu, że zmienia smak deseru i wpływa na jego konsystencję)
odrobinka ekstraktu z wanilii
2 łyżki cukru pudru, przesianego ( lub wedle smaku)
5 łyżeczek żelatyny
Sposób przyrządzenia:
Jagody (mogą być zamrożone, nie powinny być jednak zbite w jedną bryłkę) lub borówki amerykańskie (je wcześniej odmrozić i osuszyć na papierowym ręczniczku) miksujemy z 1 łyżką cukru. 1,5 łyżeczki żelatyny zalewamy 2 łyżeczkami zimnej wody i mieszamy odstawiamy do napęcznienia. Następnie dodajemy 1 – 2 łyżeczki wrzątku i mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Przestudzoną żelatynę dodajemy do zmiksowanych jagód. Rozlewamy po równo do 4 – 5 silikonowych papilotek lub do małych filiżanek. Schładzamy w lodówce do całkowitego zastygnięcia
Wymieszać jogurt grecki z ekstraktem z wanilii i 2 łyżkami cukru pudru. 3,5 łyżeczki żelatyny zalewamy 3 łyżeczkami zimnej wody, mieszamy, czekamy aż napęcznieje. Następnie dodajemy 3 łyżeczki wrzątku i mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Przestudzoną żelatynę dodajemy do jogurtu i mieszamy. Odstawiamy do chwili, aż jogurt zacznie tężeć. Tężejący jogurt wylewamy na zastygłą warstwę jagodową. Foremki wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Zastygnięty deser wykładamy na talerzyki. Z foremek silikonowych łatwo wychodzą, nie jest konieczne wkładanie do wrzątku.
angelika.klim@wp.pl
DESER BUDYNIOWO - GALARETKOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ
OdpowiedzUsuńSkładniki:
1 budyń waniliowy bez cukru na 0,5 l mleka
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
2,5 płaskie łyżki cukru
400 ml mleka
1 galaretka truskawkowa
500 ml wrzącej wody
1 bita śmietana w proszku
1 śmietan-fix do ubijania śmietany
200 ml zimnego mleka
0,5 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej (50 g) lub gotowej posypki czekoladowej
Budyń, mąkę oraz cukier wsypać do odrobiny mleka. Resztę zagotować. Mieszankę wlać do gotującego się mleka, stale mieszając.Ściągnąć z płomienia, gdy przestanie gęstnieć.
Po 2-3 minutach wlać gorący budyń do pucharków (gdy zrobimy to później, budyń zastygnie i nabierze twardej konsystencji, a chodzi o to, żeby jeszcze gorący nabrał owej konsystencji w naczyniu i tym samym ukształtował się prawidłowo).
Do wrzącej wody wsypać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia.
Pozostawić do ostygnięcia (najlepiej włożyć do zimnej wody, co jakiś czas mieszając).
Następnie zostawić, aby lekko zastygł.
Wlać na budyń (musi mieć taką konsystencję, aby nie przeciekł obok budyniu na boki). Ja dodatkowo do jeszcze tężejącej galaretki dałam pokrojone na ćwiartki truskawki.
Włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Do miski wlać mleko, wsypać bitą śmietanę w proszku oraz śmietan-fix i ubijać około 5 minut.
Nałożyć bitą śmietanę szprycą dekoracyjną do pucharków. Zetrzeć na tarce czekoladę i posypać po wierzchu. Można udekorować na wierzchu truskawkami. Z podanej porcji wychodzą 4 pucharki deseru.
angelika.klim@wp.pl
PUCHARKI Z MUSEM BRZOSKWINIOWYM
OdpowiedzUsuńSkładniki:
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki cytrynowe
parę sztuk herbatników
tabliczka gorzkiej czekolady
400 ml śmietany 36%
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Galaretki rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody, lekko przestudzić. Brzoskwinie wraz z zalewą przełożyć do miksera, dodać płynną galaretkę i zmiksować. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aby masa stężała i miała konsystencję gęstej śmietany.
Na spód pucharków nałożyć kawałki brzoskwiń i warstwę musu brzoskwiniowego, na nią śmietanę ubitą z cukrem wanilinowym i kruszonkę z herbatników oraz mocno schłodzonej czekolady (składniki należy drobno zmiksować), następnie ponownie warstwę musu brzoskwiniowego. Udekorować bitą śmietaną i kruszonką. Wstawić do lodówki - podawać mocno schłodzone. Z podanej porcji wychodzą 4 pucharki deseru.
angelika.klim@wp.pl
LETNI TORCIK Z BUDYNIEM I CZEREŚNIAMI
OdpowiedzUsuńSkładniki:
Biszkopt:
2 jajka
5 łyżek cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
Białka ubijamy z 1 łyżką soku z cytryny. Wsypujemy cukier i cukier wanilinowy. Mieszamy mikserem, aż masa zgęstnieje.
Dodajemy żółtka i mieszamy mikserem ustawionym na najniższe obroty.
Obie mąki i proszek do pieczenia mieszamy. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st.C. na funkcji termoobieg. Pieczemy przez 25-30 minut.
Budyń:
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
600 ml mleka
5 łyżek cukru
50 g miękkiego masła
Proszek budyniowy mieszamy z 100 ml mleka i cukrem. 500 ml zagotowujemy, dodajemy rozmieszany proszek budyniowy i mieszamy, zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy 50 g pokrojonego na kawałeczki masła, mieszamy łyżką, aż masło się roztopi i połączy z budyniem na jednolitą masę. Budyń odstawiamy do ostygnięcia na 15 minut.
Ciepły budyń rozprowadzamy równomiernie na biszkopcie.
Dodatkowo:
800 g czereśni
2 opakowania galaretki wiśniowej (lub innej w kolorze czerwonym)
3 łyżki cukru
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody z 3 łyżkami cukru. Odstawiamy do stężenia.
Gdy galaretka zgęstnieje, na budyń dajemy połowę owoców i wylewamy połowę galaretki kolejno dalej układamy pozostałą część owoców i wylewamy resztę galaretki. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby całkiem stężało.
angelika.klim@wp.pl
CIASTO Z PUCHATKIEM I RABARBAREM
OdpowiedzUsuńSkładniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
6 jajek
250 g margaryny
0,5 szklanki ,,Puchatka'' w proszku
1 łyżka kakao
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
500 g rabarbaru
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Oba rodzaje mąki łączymy z kakao, Puchatkiem, i proszkiem do pieczenia. Dodajemy po trochę mieszanki mącznej do masy jajecznej na zmianę ze stopioną i przestudzoną margaryną.
Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko spód i posypujemy pokrojonym rabarbarem.
Pieczemy w 180 st. C. około 70 minut
angelika.klim@wp.pl
A ja proponuję deser, który w naszej rodzinie wywołuje radość nie tylko wśród dzieci ale również łączy pokolenia - blok czekoladowy:
OdpowiedzUsuń1 kostka masła
500 g mleka w proszku
1/2 szklanki wody
1,5 szklanki cukru
6-8 łyżek kakao
2 paczki herbatników
ewentualnie dodatkowo bakalie: orzechy, rodzynki, żurawina, morele, śliwki
Masło rozpuścić w garnuszku. Dodać cukier, wodę i wymieszać. Kiedy masa przestygnie dodać mleko w proszku, kakao, bakalie i pokruszone herbatniki. Dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce i delektować się słodkim smakiem dzieciństwa :)
emill1@op.pl
Serek z jeżynami
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- twarożek, jogurt naturalny lub kefir
- owoce, świeże lub mrożone, polecam jeżyny
- cukier, miód lub fruktoza
- owoce do dekoracji
Przygotowanie:
Zmiksować owoce z serkiem lub jogurtem i posłodzić do smaku. Na każdym etapie próbować, aby osiągnąć wymarzony smak, słodycz i konsystencję. Wlać do pucharków i udekorować owocami lub płatkami migdałów.
Smacznego ;)
Paulina
paulinamalarz@o2.pl
Lemoniada jeżynowa
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody
- 1/4 szklanki przebranych jeżyn
- 1 gałązka mięty
- 1 szklanka soku z cytryny
- 4 szklanki wody
- lód
- cytryna
Przygotowanie:
Z cukru i 1 szklanki wody przygotować syrop. Dodać sok z cytryny. Wymieszać. Zmiksować jeżyny, przetrzeć przez sito, dolać do musu syrop. Dopełnić wodą. Dodać lód, listki mięty, ozdobić cytryną.
Smacznego, życzy Paulina ;)
paulinamalarz@o2.pl
Lemoniada jeżynowa
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody
- 1/4 szklanki przebranych jeżyn
- 1 gałązka mięty
- 1 szklanka soku z cytryny
- 4 szklanki wody
- lód
- cytryna
Przygotowanie:
Z cukru i 1 szklanki wody przygotować syrop. Dodać sok z cytryny. Wymieszać. Zmiksować jeżyny, przetrzeć przez sito, dolać do musu syrop. Dopełnić wodą. Dodać lód, listki mięty, ozdobić cytryną.
Smacznego życzy Paulina ;)
paulinamalarz@o2.pl
Budyń z jeżynami
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- budyń śmietankowy
- mleko
- jeżyny
- cukier puder
Przygotowanie:
Ugotować budyń zgodnie z instrukcją zmniejszając ilość mleka. Ostudzić dobrze i wyjąć na tależyk. Część jeżyn wycisnąć na sok lub zmiksować z cukrem na jednolitą masę. Polać budyń, udekorować owocami.
Smacznego, życzy Paulina ;)
paulinamalarz@o2.pl
Skoro deser dla dzieci, to musi to być czekolada!!!!
OdpowiedzUsuńDlatego pierwsza moja propozycja to:
potrójnie czekoladowy tort lodowy z opaloną bezą i domowym sosem czekoladowym:
Potrzebujemy:
– warstwa z ciemniej czekolady:
1 jajko
2 łyżeczki wody
100 g czekolady gorzkiej
150 ml śmietany kremówki 36%
– warstwa z mlecznej czekolady:
1 jajko
2 łyżeczki wody
100 g czekolady mlecznej
150 ml śmietany kremówki 36%
– warstwa z białej czekolady:
1 jajko
2 łyżeczki wody
100 g czekolady białej
150 ml śmietany kremówki 36%
– beza:
3 białka
szczypta soli
100 g cukru pudru
- domowy sos czekoladowy:
125 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru
3 łyżki kakao
Warstwa z ciemnej czekolady: jajko ubić z dwiema łyżkami wody nad naczyniem z gorącą wodą. Dodać rozpuszczoną gorzką czekoladę i wymieszać. Do przestudzonej masy dodać ubitą śmietanę kremówkę i delikatnie wymieszać. Masę przelać do okrągłej miski i wstawić na około 30 minut do zamrażarki. Na zamrożoną warstwę z ciemnej czekolady wylać przygotowaną w identyczny sposób warstwę z mlecznej a potem białej czekolady. Przygotowane lody włożyć do zamrażarki na około 4 h. Zamrożone lody wyjąć z formy na paterę i udekorować gęstą i kremową bezą. Bezę opalić na brązowo przy pomocy specjalnego palnika. Polać domowym sosem czekoladowym. Wszystkie składniki sosu umieścić w rondelku i dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje, często mieszając.
Moja druga propozycja to pyszny, leciutki jak mgiełka czekoladowy suflet:
Potrzebujemy:
1 szklanka mleka
4 jajka
4 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 łyżki dobrego kakao
2 łyżki ekstraktu waniliowego (najlepiej domowego)
2 czubate łyżki cukru
W rondelku roztopić masło i mieszając wsypać mąkę. Gotować około 3 minut. Do masła z mąką wlać mleko i zamieszać. Doprowadzić masę do wrzenia, chwilkę pogotować i zostawić do wystudzenia. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do wystudzonej masy budyniowej i dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, ponownie ubić i dodać przesiane kakao. Ubite białka bardzo delikatnie połączyć z masą z żółtkami. Masę wlać do foremek na kokilki. Piec przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Podawać gorące posypane cukrem pudrem. (zdjęcie sufletu wysyłam na maila).
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:)
Aneta
aneta.majchrzak@wp.pl