wtorek, 10 marca 2015

Kurczak w sosie pieczarkowo tuflowym.








Odmieniona klasyka. Soczysty kurczak duszony w pieczarkach i marchewce z dodatkiem nowości Lactimy  sera topionego truflowego.

Składniki:

  • 5 ćwiartek z kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża marchew
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • 1 cebula
  • ser topiony Lactima Truflowy
  • sól, pieprz do smaku



 

Wykonanie:
Kuczaka oczyszczamy, zdejmujemy skórę, myjemy i osuszamy. Umyte pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na odrobinie oleju, pod koniec dodajemy posiekaną cebulę. Warzywa zdejmujemy z patelni i dodając odrobinę oleju podsmażamy naszego kurczaka z obu storn. Kiedy jest gotowy układamy na nim pieczarki i startą na tarce marchew. Dodajemy ziele, listek, odrobinę soli i pieprzu. Dolewamy wodę tak aby mięso było prawie przykryte. Przykrywamy garnek/patelnię przykrywką i dusimy do miękkości mięsa. Kiedy kurczak jest gotowy doprawiamy całość serkiem wymieszanym z gorącym sosem do smaku. Następnie solą i pieprzem.
U mnie podane z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami.



6 komentarzy:

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.