To ciasto chodziło za mną od długiego czasu. Połączenie ciemnych ciastek, bananów i pysznego karmelu... na same wspomnienie ślinianki zaczynają mi pracować :). Pyszne pod każdym względem. Goście zadowoleni, wszystkim smakowało. Jedną z wad był fakt, że za szybko się skończyło ;).
W tym cieście/deserze zawitała nowość SM Mlekovita świetna śmietanka 36%. I nie ma już mowy, żeby się nie udało ;)
Składniki na spód:
- 350 g ciastek Oreo
- 75 g osełki Mlekovita
- szklanka cukru,
- 4 łyżki wody,
- 50 g osełki Mlekovita,
- 180 ml śmietanki Polskiej 36% Mlekovita
- 4 banany
- 220 ml śmietanki Polskiej 36% Mlekovita
- cukier waniliowy
- sok z cytryny do skropienia bananów
Wykonanie:
Cukier wsypujemy do garnka z grubszym dnem, dodajemy
wodę i podpalamy gaz. Czekamy aż cukier nam się rozpuści i zacznie się karmelizować. Trwa to ok 15min. Należy pilnować aby nie przypalić karmelu, ale musi on mieć piękny bursztynowy kolor. Następnie od razu dodajemy
pokrojone masło i śmietanę kremówkę (w temp pokojowej) i dokładnie
mieszamy. Gdyby zrobiły nam się grudy karmelu można ponownie podgrzać to
rozpuszczając je.
Ciastka w całości umieszczamy w blenderze i
rozdrabniamy je dodając na koniec rozpuszczone masło. Taką miksturą
wykładamy blaszkę/tortownicę. Ja wcześniej wyłożyłam ją papierem do
pieczenia. Odstawiamy ją na 30 min w chłodne miejsce. Banany obieramy i
kroimy w plastry i skrapiamy je sokiem z cytryny. Na spodzie ciasta
wylewamy odrobinę wystudzonego i dość gęstego sosu karmelowego. Układamy
warstwę bananów, polewamy je sosem, układamy banany i na końcu ponownie sos. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym i
wykładamy na gotowe ciasto. Całość wstawiamy do lodówki.
Podajemy schłodzone.
Kocham to ciastko!!! Pięknie wygląda! ;)
OdpowiedzUsuńJest silnie uzależniające ;)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł. świetne ciacho
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciacha :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda :) I na pewno jest pyszne! :)
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda z tą chmurą z bitej śmietany :)
OdpowiedzUsuńWspaniały deser.
OdpowiedzUsuń