wtorek, 24 marca 2015

Bezalkoholowe shoty z gazpacho.


 Jak zdążyliście zauważyć zaczęłam zabawę z kuchnią molekularną. Dziś chciałabym pokazać Wam jeden przepis z dodatkiem kawioru z octu balsamicznego. Kawior ten jest banalny w wykonaniu i sprawdzi się idealnie jako dodatek do wielu dań.


Składniki:

  • ok 1 kg pomidorów
  • opakowanie mieszanki Leczo Hortex
  • 1/4 papryczki chili
  • sól pieprz do smaku
  • 150 ml octu balsamicznego
  • 2 g agar agar
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki/kolendra do dekoracji
  • szklanka mocno schłodzonego oleju
Wykonanie:

Sparzone  wrzątkiem pomidory obieramy ze skórki i wyjmujemy z nich gniazda nasienne. Kroimy je w mniejsze kawałki, dodajemy do nich lekko rozmrożoną mieszankę warzyw leczo Hortex, kawałek papryczki chili. Blenderem miksujemy na gładką konsystencję. Kiedy jest gotowe doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Całość chłodzimy w lodówce.
Kawior z octu balsamicznego.
Olej chłodzimy kilka godzin w lodówce. Najlepiej to zrobić przez całą noc.
Agar mieszamy dokładnie z octem i w małym rondelku umieszczamy na gazie. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok minuty. Następnie odstawiamy do delikatnego przestygnięcia. Następnie Nabieramy płyn do strzykawki i wpuszczamy delikatnie krople do oleju z wysokości ok 15 cm. Powstały kawior przelewamy przez sitko i pozwalamy aby olej nam ściekł.
Gazpacho przekładamy do kieliszków/szklanek i dodajemy  balsamiczny kawior. Dekorujemy natką/kolendrą.


Podajemy mocno schłodzone.

#ten przepis jest przepisem, którym biorę udział w konkursie, stąd lokowanie produktu. Jest to moja wariacja inspirowana kuchnią śródziemnomorską z użyciem produktów widocznych na zdjęciu.

3 komentarze:

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.