Kolorowa, zabawna i bardzo świąteczna babka ze skórką
pomarańczową.
Składniki:
- 250g mąki
- 150 g cukru
- 250 gmasła Polskiego Ekstra 82%
- 4 jajka
- skórka pomarańczowa kandyzowana (do smaku)
- 2 garście suszonych jabłek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka
ucieramy na puszystą masę z miękkim masłem/margaryną i cukrem. Dodajemy skórkę pomarańczową. Do masy dodajemy
ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy. Na koniec musimy wmieszać
mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę na babkę smarujemy
margaryną i obsypujemy mąką lub bułką tartą. przekładamy ciasto do formy
i pieczemy ok 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Piękna ta baba i piękna dekoracja
OdpowiedzUsuńSuper kolorowa i wesoła to fakt, te zające chyba chcą ją zjeść ;-)
OdpowiedzUsuńŚliczna babeczka, poproszę kawałeczek :)
OdpowiedzUsuń