czwartek, 19 marca 2015

Baba wielkanocna.


Kolorowa, zabawna i bardzo świąteczna babka ze skórką
pomarańczową.












Składniki:

  • 250g mąki
  • 150 g cukru
  • 250 gmasła Polskiego Ekstra 82%
  • 4 jajka
  • skórka pomarańczowa kandyzowana (do smaku)
  • 2 garście suszonych jabłek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Żółtka ucieramy na puszystą masę z miękkim masłem/margaryną i cukrem. Dodajemy  skórkę pomarańczową. Do masy dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy. Na koniec musimy wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę na babkę smarujemy margaryną i obsypujemy mąką lub bułką tartą. przekładamy ciasto do formy i pieczemy ok 50 minut w temperaturze 180 stopni C.

3 komentarze:

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.