Jak zdążyliście zauważyć zaczęłam zabawę z
kuchnią molekularną. Dziś chciałabym pokazać Wam jeden przepis z
dodatkiem kawioru z octu balsamicznego. Kawior ten jest banalny w
wykonaniu i sprawdzi się idealnie jako dodatek do wielu dań.
Składniki:
- ok 1 kg pomidorów
- opakowanie mieszanki Leczo Hortex
- 1/4 papryczki chili
- sól pieprz do smaku
- 150 ml octu balsamicznego
- 2 g agar agar
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki/kolendra do dekoracji
- szklanka mocno schłodzonego oleju
Sparzone wrzątkiem pomidory obieramy ze skórki i wyjmujemy z nich gniazda nasienne. Kroimy je w mniejsze kawałki, dodajemy do nich lekko rozmrożoną mieszankę warzyw leczo Hortex, kawałek papryczki chili. Blenderem miksujemy na gładką konsystencję. Kiedy jest gotowe doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Całość chłodzimy w lodówce.
Kawior z octu balsamicznego.
Olej chłodzimy kilka godzin w lodówce. Najlepiej to zrobić przez całą noc.
Agar mieszamy dokładnie z octem i w małym rondelku umieszczamy na gazie. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok minuty. Następnie odstawiamy do delikatnego przestygnięcia. Następnie Nabieramy płyn do strzykawki i wpuszczamy delikatnie krople do oleju z wysokości ok 15 cm. Powstały kawior przelewamy przez sitko i pozwalamy aby olej nam ściekł.
Gazpacho przekładamy do kieliszków/szklanek i dodajemy balsamiczny kawior. Dekorujemy natką/kolendrą.
Podajemy mocno schłodzone.
#ten przepis jest przepisem, którym biorę udział w konkursie, stąd lokowanie produktu. Jest to moja wariacja inspirowana kuchnią śródziemnomorską z użyciem produktów widocznych na zdjęciu.
Ciekawy przepis, gratuluję pomysłow
OdpowiedzUsuńświetna propozycja :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, gratuluję :)
OdpowiedzUsuń