Odmieniona klasyka. Soczysty kurczak duszony w pieczarkach i marchewce z dodatkiem nowości Lactimy sera topionego truflowego.
Składniki:
- 5 ćwiartek z kurczaka
- 500 g pieczarek
- 1 duża marchew
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- listek laurowy
- 1 cebula
- ser topiony Lactima Truflowy
- sól, pieprz do smaku
Kuczaka oczyszczamy, zdejmujemy skórę, myjemy i osuszamy. Umyte pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na odrobinie oleju, pod koniec dodajemy posiekaną cebulę. Warzywa zdejmujemy z patelni i dodając odrobinę oleju podsmażamy naszego kurczaka z obu storn. Kiedy jest gotowy układamy na nim pieczarki i startą na tarce marchew. Dodajemy ziele, listek, odrobinę soli i pieprzu. Dolewamy wodę tak aby mięso było prawie przykryte. Przykrywamy garnek/patelnię przykrywką i dusimy do miękkości mięsa. Kiedy kurczak jest gotowy doprawiamy całość serkiem wymieszanym z gorącym sosem do smaku. Następnie solą i pieprzem.
U mnie podane z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami.
Smacznie ;))
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie ;)
UsuńWspaniale wygląda;)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńCiekawe połaczenie smakowe, myslę ze pyszne jedzonko
OdpowiedzUsuńPyszne jedzonko :)
OdpowiedzUsuń