Niebawem Święta Wielkanocne.
Czas wielkich wiosennych porządków, szykowania przepysznych świątecznych specjałów.
Dziś moja skromna propozycja kolorowego mazurka wypełnionego pysznym czekoladowym ganache.
Składniki:
- 3 szkl mąki
- 4 żółtka
- 200 g masła
- 1/2 szkl cukru
- płatki migdałowe
- konfitura wiśniowa
- 200 g ciemnej czekolady
- 160 ml śmietany kremówki
- ulubione dodatki
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy mieszamy z cukrem i dodajemy zimne posiekane masło. Rozcieramy masło z mąką wbijamy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na ok 30 min.
Po tym czasie wałkujemy ciasto na grubość ok 1 cm . Wycinamy dowolny kształt i dekoracyjny według własnego upodobania obrzeże. Smarujemy roztrzepanym jajkiem pieczemy ok 20-30 min w temp 180 stopni. Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie smarujemy spód konfiturą, posypujemy płatkami migdałów i zalewamy całość czekoladowym ganache.
Dekorujemy według własnego gustu ulubionymi dodatkami.
Pięknie udekorowany mazurek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńPrzepiękny ten mazurek;)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńJuż mam nowy przepis na mazurki, dziękuje :)
OdpowiedzUsuńSuper. Bardzo się cieszę.
UsuńPrawdziwie wiosenne i świąteczne te Twoje mazurki :)
OdpowiedzUsuń