środa, 31 lipca 2013

Szarlotka wydanie modern.




             Kolejny przepis, który opracowałam na zasadzie: ZOBACZ ZDJĘCIE, POMYŚL, WYKONAJ.
 Prezentuje się naprawdę nieziemsko. Smak boski, jak na szarlotkę przystało.Wygląda tak, jakby poukładane były na niej róże.  Wykonana z jabłek rosnących na drzewie w moim ogrodzie. Pracochłonna, ale znika o wiele szybciej;).  Naprawdę gorąco polecam.


Składniki:
1 kostka margaryny lub masła

3 szkl mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szkl cukru

cukier waniliowy małe opakowanie

3 żółtka

kilkanaście szt jabłek ( u mnie nie były duże, mniej więcej z 1 szt wychodzi 2 róże)

cukier, cynamon do posypania jabłek
Ponadto:
  •   1 budyń waniliowy bez cukru na pół litra mleka + 2łyżki cukru
  • 375 ml mleka 
Zaczynamy od wykonania ciasta kruchego. Margarynę kroimy na drobną kostkę. W misce łączymy mąkę cukier i cukier waniliowy i proszek do pieczenia, dodajemy margarynę i rozcieramy ją z mąką. Jak utworzy nam się mokry piasek dodajemy 3 żółtka i szybko zagniatamy ciasto. W razie problemów podsypujemy delikatnie mąką. Formujemy kulę z ciasta i odkładamy do lodówki na min 30 min. Po tym czasie formę do tarty wykładamy wylepiamy ciastem.  Nakłuwamy widelcem  i zapiekamy to ok 15 min w temp 180 st. Wyjmujemy i studzimy.
Do garnka wlewamy szklankę mleka w reszcie rozrabiamy proszek budyniowy z cukrem. Mleko zagotowujemy, wlewamy budyń i doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Jeszcze gorący wylewamy na podpieczony spód ciasta. W między czasie obieraczką do warzyw lub bardzo cienko nożem obieramy jabłka, tak aby powstały nam obierki z minimalną ilością skórki i większą ilością jabłka. Formujemy z obierek róże i układamy na przygotowanym cieście. Posypujemy odrobiną cukru i cynamonu. Pieczemy ok 40 min w 180 st.  Uważając aby jabłkowe róże się nam nie spaliły. Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.

Te oto zdjęcie zobaczyłam i na jego podstawie powstała moja nowa szarlotka!


A tak wyglądała moja kilka chwil przed wskoczeniem do piekarnika.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.