sobota, 20 lipca 2013

Mega baton bounty.

Coś co jest tak fenomenalne nie potrzebuje zbytniej reklamy. Połączenie kokosa i ogromnej ilości czekolady to to, co większość z Nas kocha najbardziej!
Z tego przepisu wychodzą 2 półlitrowe keksówki. Czyli jemy do woli!

Składniki
400 g wiórek kokosowych
7 płaskich łyżek cukru (lub mniej, jak dla mnie dośc słodkie, ale nie za bardzo)
200 ml śmietanki 30%
5-7 tabliczek czekolady ( ja zużyłam 7 tabliczek. Powód? Mąż łasuch)
100 g masła
kilka kropel zapachu waniliowego, bądź cukier waniliowy

Wsypujemy wiórki do miski.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy 2-3 tabliczki czekolady ( w zależności ile chcemy jej mieć). Ja pomieszałam gorzką i mleczną. Do osobnego garnka wlewamy kremówkę, dodajemy cukier, masło i zapach. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się składników. Gorące wlewamy do wiórek i  mieszamy. Blaszki ( u mnie jednorazowe 500 ml) wykładamy folią spożywczą i wykładamy mieszaninę wiórek. Należy to dobrze ucisnąć i wyrównać. Zalewamy to rozpuszczoną czekoladą i wstawiamy do lodówki, aż baton zastygnie.
Jak nasz bounty jest już zimny i gotowy rozpuszczamy 3-4 tabliczki czekolady. Wyjmujemy go z blaszki, zdejmujemy folię i smarujemy czekoladą. Ponownie wkładamy do  lodówki na ok godzinę lub więcej, jeżeli doczeka ;) Mi udało się go utrzymać tylko 45 min. Gotowe. Smacznego!





2 komentarze:

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.