- 4 łyżki ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
Z tych składników robimy zaczyn. Rozkruszy drożdże do miseczki, dodać mleko i cukier. Wymieszać i odstawić na chwilę.
- 500 g mąki
- 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
- łyżeczkę soli
- 4 łyżki śmietany
- 2 łyżki oleju
- niepełna szklanka ciepłego mleka
- około 10 parówek
Mąkę umieść w dużej misce. Dodaj rozczyn drożdżowy, śmietanę, żółtka, sól olej i wyrabiaj ciasto, stopniowo dodawaj mleko wg potrzeby. Ciasto rozwałkuj
na placek o grubości około 1 cm. Placek pokrój na
paski o szerokości około 2 cm. Parówki podziel na dwie połówki. Każdą z
nich owiń paskiem ciasta zaczynając oklejanie od części przeciętej. Zostawiamy kawałek ciasta na oczy i łapki. Parówki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowujemy spore odstępy, bo będą mocno rosły. Kiedy
parówki są gotowe, z pozostawionego ciasta uformuj małe kuleczki,
zamocz je w białku i przyklej jako oczy. Przygotuj odnóża i
również zamocz w białku i przyklej. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym
jajkiem, wtedy po upieczniu będą miały piękny kolor i będą się błyszczeć. Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Parówki piecz około 25 minut – do zrumienienia.Najlepsze są na ciepło.
Parówki kroimy na pół wzdłuż czy w poprzek?
OdpowiedzUsuńKroimy na pół w poprzek. Tak aby otrzymać dwie mniejsze parówki.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne 🙂
OdpowiedzUsuń