wtorek, 21 listopada 2017

Makaron z puree z pieczonego buraka z dodatkiem koperku i cytryny.






































Kolejne danie, które jest idealne jesienią. 
Kolorystyka napawa nas mega optymizmem,
 a smak dodaje wigoru i od razu nabieramy chęci do dalszego działania. 
Uwielbiam to danie, ponieważ jest naprawdę proste, efektowne i nadzwyczaj smaczne i typowo jesienne. 
Aromat i słodki smak pieczonych buraków nie równa się z żadnym innym. Dosłownie samo zdrowie na talerzu. 
 Ja jestem na tak. A Wy?


 Składniki:

  • 250 g czerwonych buraków
  • 200 g makaronu np spaghetti (najlepiej pełnoziarnistego)
  • 1/4 szklanki śmietany 36%
  • 3 łyżki soku z cytryny 
  • 2-3 łyżki posiekanego świeżego koperku 
  • sól, pieprz do smaku
  • prażone orzechy włoskie
  • ser feta 

Wykonanie:
Umyte buraki owijamy w folię spożywczą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok godziny lub do miękkości. Kiedy są gotowe i wystudzone obieramy je i kroimy na mniejsze kawałki. 
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedzamy go. 
buraki miksujemy blenderem ze śmietaną, sokiem z cytryny i koprem na gładkie puree. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chcąc uzyskać bardziej płynną konsystencję możemy dodać do naszego puree buraczanego wody w której gotował się makaron.  Kiedy mamy wszystko gotowe łączymy puree z makaronem dokładnie mieszając. Wykładamy danie na talerze dekorując posiekanymi orzechami włoskimi i pokruszonym serem feta. 



Wszystkim czytelnikom przypominam o haśle rabatowym : ZDROWA-JESIEŃ. 
10% na produkty Ambition



#myAmbition






Zdrowa jesień na talerzu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.