Idealna i słodka przekąska, którą można pałaszować chwilę po przygotowaniu,
jak również zatopione w czekoladzie. Jest świetnym dodatkiem do deserów.
Robi naprawdę wielkie wrażenie pośród mniejszych i większych łasuchów.
Składniki:
- 365 g cukru trzcinowego Dry Demerara Diamant
- 140 g miodu płynnego (ja użyłam sztucznego)/syropu glukozowego/syrop trzninowy Diamant
- 110 ml wody
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na samym początku należy przygotować metalową/szklaną miskę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Cukier, miód i wodę umieszczamy w garnku z grubszym dnem i postaw na palniku d największa mocą. Mieszamy wszystko do połączenia i momentu zagotowania się. Następnie przerywamy mieszanie i zostawiamy w spokoju, aż zacznie całość się karmelizować i ładnie brązowieć. Kiedy zauważymy to, należy całość zdjąć z palnika i wymieszać, po chwili dodając sodę i proszek do pieczenia. Energicznie i szybko wymieszać, pieniącą się mieszaninę wylać szybko do miski i odstawić do wystudzenia. Najlepiej na ok 2-3 godziny.
Honeycomb zmieni jeszcze kolor na ciemniejszy w misce. Ten rodzaj deseru nie lubi wilgoci, więc należy go szybko zjeść lub zanurzyć w czekoladzie.
#cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant
Mniammmm...:)
OdpowiedzUsuń