wtorek, 12 września 2017

Ser jabłkowy



Co może łączyć tak pospolity owoc jakim 
jest jabłko z przepiękną Szwajcarią? 
Otóż np Wilhelm Tell - legendarna postać bohatera narodowego. Według tradycji został on ukarany przez austriackiego starostę Hermanna Geblera, gdyż nie chciał ukłonić się przed symbolem władzy carskiej. Był to kapelusz na słupie , na rynku Aldorf. Karą dla Wilhelma było strzelenie z kuszy w jabłko ustawione na głowie młodszego syna. 
Za nietrafienie w owoc obaj ponieśliby śmierć. Udało mu się wycelować w jabłko, jednak za chęć zabójstwa Geblera skazano go na dożywocie. W trakcie transportu Tella, udało mu się uciec i dać znak do powstania, które doprowadziło do uwolnienia spod władzy carskiej. 
Jak również Szwajcarzy wychodowali odmianę musujących jabłek Paradis Sparkling. Są to pierwsze na świecie owoce,  które powstały niechcący. Przypadkowo połączono dwie odmiany jabłek, tworząc tym samym pierwsze na świecie jabłka, które po ugryzieniu uwalniają musujące soki. 
Dlatego też pomyślałam, że jabłko będzie fajnym akcentem nawiązującym do historii Szwajcarii. 
Jabłka i ser to dwie rzeczy jakie oddają dla mnie jej klimat . 
Ser jabłkowy tak naprawdę nie ma nic wspólnego z serem, no może jedynie kształt klinka. 

Już Was nie zanudzam i przechodzę do przepisu.

#MyVictorinox



Składniki:


  • 2,5 kg jabłek
  • 3/4 szkl cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu


Wykonanie:

Jabłka obieramy i wyjmujemy gniazda nasienne, kroimy je w większą kostkę i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na całą noc, aby puściły sok. Na drugi dzień zlewamy powstały sok i gotujemy mieszając do czasu, aż płyn zredukuje się nam o połowę. Następnie dodajemy nasze pokrojone jabłka i gotujemy uzyskując konsystencję marmolady, która ładnie odstaje od dna. Zostawiamy do lekkiego przestudzenia i przekładamy całość do wilgotnych bawełnianych lub lnianych woreczków (na styl do robienia sera). Umieszczamy je między dwoma deseczkami obciążając je. Zostawiamy nasz ser tak, na ok 2-3 dni, po tym czasie wieszamy go w przewiewnym i ciepłym miejscu. Możemy również suszyć go w uchylonym piekarniku w temp 70-80 stopni C. Proces suszenia trwa do momentu, aż uzyskamy konsystencję suszonych moreli. Gotowy pokrojony ser obtaczamy w mieszaninie cukru i cynamonu.







Zachowaj smak wakacji z Victorinox!

3 komentarze:

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.