Kolejne danie, które jest idealne jesienią.
Kolorystyka napawa nas mega optymizmem,
a smak dodaje wigoru i od razu nabieramy chęci do dalszego działania.
Uwielbiam to danie, ponieważ jest naprawdę proste, efektowne i nadzwyczaj smaczne i typowo jesienne.
Aromat i słodki smak pieczonych buraków nie równa się z żadnym innym. Dosłownie samo zdrowie na talerzu.
Uwielbiam to danie, ponieważ jest naprawdę proste, efektowne i nadzwyczaj smaczne i typowo jesienne.
Aromat i słodki smak pieczonych buraków nie równa się z żadnym innym. Dosłownie samo zdrowie na talerzu.
Ja jestem na tak. A Wy?
Składniki:
- 250 g czerwonych buraków
- 200 g makaronu np spaghetti (najlepiej pełnoziarnistego)
- 1/4 szklanki śmietany 36%
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2-3 łyżki posiekanego świeżego koperku
- sól, pieprz do smaku
- prażone orzechy włoskie
- ser feta
Wykonanie:
Umyte buraki owijamy w folię spożywczą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok godziny lub do miękkości. Kiedy są gotowe i wystudzone obieramy je i kroimy na mniejsze kawałki.
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedzamy go.
buraki miksujemy blenderem ze śmietaną, sokiem z cytryny i koprem na gładkie puree. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chcąc uzyskać bardziej płynną konsystencję możemy dodać do naszego puree buraczanego wody w której gotował się makaron. Kiedy mamy wszystko gotowe łączymy puree z makaronem dokładnie mieszając. Wykładamy danie na talerze dekorując posiekanymi orzechami włoskimi i pokruszonym serem feta.
Wszystkim czytelnikom przypominam o haśle rabatowym : ZDROWA-JESIEŃ.
10% na produkty Ambition
#myAmbition
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.