Jesienią każda forma rozgrzania jest na wagę złota,
jeżeli dochodzi do tego przepyszny smak nie mam nic przeciwko. Uwielbiam ten przepis z prostego powodu.
Są to najlepsze pod słońcem pierogi z rybą z aromatycznym i zdrowym rosołem. Najważniejsze w tym daniu jest to,
że dzieciaki pałaszują go, aż miło, co za tym idzie dzieci najedzone i mama szczęśliwa.
Składniki :
Pierogi:
- 250 g mąki
- łyżeczka soli
- 30 ml oleju
- ok 100 ml mocno gorącej wody
- płat karpia ok 400 g
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- garść suszonej żurawiny
- gałązka rozmarynu
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 czerstwej bułki + mleko do namoczenia
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 1kg ryby (głowy, tuszki, ogony)
- 2 marchewki
- pietruszka
- kawałek korzenia selera
- opalona nad gazem cebula
- kilka ziaren ziela angielskiego
- listek laurowy
- kawałek białej części pora
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
Rosół:
Wkładamy rybę do garnka i zalewamy ją 2 litrami zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Dokładnie zbieramy szumowiny i wkładamy pokrojone warzywa i przyprawy. gotujemy na wolnym ogniu ok 30-40 min. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładanie przecedzamy rosół przez gęste sitko.
Pierogi:
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy olej i gorącą wodę, wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto.Przykrywamy je sciereczką i odstawiamy na ok 15 min.
Żurawinę zalewamy na ok 20 min zimną wodą, bułkę zalewamy mlekiem. Na odrobinie oleju podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek pod koniec dodając posiekany drobno rozmaryn. Karpia oczyszczamy i mielemy w maszynce do mielenia mięsa. Następnie dodajemy odciśniętą bułkę, żurawinę, orzechy, wystudzoną cebulę z czosnkiem i całość dokładnie wyrabiamy doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Ciasto na pierogi rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy kółka. Na każde z nich układamy kulkę farszu i zlepiamy pierogi. Ja pokusiłam się o zrobienie pierogów w kształcie ryb.
Gotowe pierogi wrzucamy do gorącej osolonej wody z odrobiną oliwy i gotujemy ok 2 min od wypłynięcia.
Gotowe układamy na talerze i zalewamy naszym wyśmienitym rosołem.
10% na produkty Ambition
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.