Szybkie i mega pyszne ciasteczka. Dzieciaki były zachwycone, chrupały aż miło.
- 200 g masła
- 3/4 szkl cukru brązowego
- 1 duże jajko
- zapach waniliowy/nasiona z laski wanilii
- 1 szkl mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 i 1/2 szkl płatków owsianych (np płatki owsiane pełnoziarniste Cenos)
- 4 łyżki masła orzechowego
- 100 g lekko posiekanych prażonych orzechów ziemnych
Wykonanie:
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puszystą masę z cukrem. Nie przerywając dodajemy jajko, masło orzechowe i wanilię. Następnie mąkę z proszkiem i sodą, sól, płatki owsiane. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wsypujemy lekko posiekane orzechy i dokładnie mieszamy.
Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je w dość sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie rozpłaszczamy je. Pieczemy w temp 180 stopni ok 15-20 min.
Gotowe wyjmujemy z piekarnika, pozwalamy wystygnąć i zdejmujemy.
Świetne ciasteczka, wyglądają mega pysznie
OdpowiedzUsuń