Pomyślałam sobie nad alternatywą
i stworzeniem słodkiej Wielkanocnej zupy.
Z pomocą przyszedł mi świetny kakaowy makaron.
Wstęgi ozdobne z kakao E.Wedel, taki fajny i wyrafinowany duet. Na moje oko pokochają go nie tylko wytrawni smakosze.
Wielkanoc kojarzy się nam przede wszystkim z jajkiem, które jest symbolem nowego, odradzającego się życia.
Jajko na słodko to ukochany z dzieciństwa kogiel-mogiel w połączeniu z pozostałymi składnikami stworzyło coś naprawdę mega oryginalnego.
Taka moja mała cegiełka w tworzenie naszej rodzinnej Wielkanocnej nowej tradycji
Składniki:
- 6 żółtek
- 1/3 - 3/4 szkl cukru trzcinowego
- 1 i 1/2 szkl śmietany kremówki 30%
- mielona gałka muszkatołowa
- nasiona z laski wanilii
- makaron wstęgi ozdobne z kakao E.Wedel -Makarony Polskie
- maliny świeże/ mrożone
- opcjonalnie adwokat do smaku
Wykonanie:
Z wyparzonych jaj wybijamy żółtka i ucieramy je jasną puszystą masę z cukrem bardzo dokładnie. Możemy zrobić to w kąpieli wodnej. Następnie łączymy je ze śmietaną i doprawiamy do smaku gałką i wanilią. Opcjonalnie możemy również dodać smaku advocatu ;).
Gotową zupę wstawiamy do lodówki na minimum godzinę przed podaniem.
Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu.
Gotową zupę podajemy z makaronem i malinami.
Hahahaha, jestem kupiona! :) Świetny przepis.
OdpowiedzUsuńI piękne podanie :)
Dziękuję.
UsuńSuper!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa zupka :-) życzę wspaniałych Świąt Wielkanocnych spędzonych w rodzinnej i radosnej atmosferze :-)
OdpowiedzUsuńWow! Wygląda smakowicie :) Wesołych!
OdpowiedzUsuń