poniedziałek, 1 lutego 2016

Czekoladowe mole




























Jak dla mnie rewelacja. Czekolada w takiej postaci z mięsem to po prostu strzał w dziesiątkę. 
A nowa seria czekolad Terravita Dobra Energia Na Start- znakomicie się do tego nadają. 
Ogólnie są to gorzkie czekolady o dość wysokiej zawartości kakao w kilku wariantach smakowych. Osobiście zakochałam się w "Crunchy" i tez z nadzieniem cytrynowym. Klasyczna natomiast okazała się wyśmienitym dodatkiem do przeróżnych deserów. 
Danie podane na porcelanie Bogucice - Antonio


Składniki:

  • 2 łyżki kakao
  • 100 g czekolady gorzkiej Terravita 70%
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 5 szt gożdzików
  • ok 4 cm kory cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 świeża papryczka chili 
  • 3 szkl bulionu
  • 3 łyżki prażonych ziaren sezamu
  • 5 łyżek mielonych migdałów
  • 3 łyżki prażonych siekanych orzechów arachidowych
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 szkl rodzynek
  • 1/2 szkl przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • sól do smaku
  • cienkie plastry parzonego schabu
Wykonanie:

Do rondelka wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, anyż, goździki, cynamon, kolendrę i pokrojoną papryczkę chili. Całość przesmażamy razem ok 5 min. Dolewamy szklankę bulionu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem 10-15 min. Następnie dodajemy mielone migdały, sezam, orzechy ziemne, cynamon, sól, cukier, rodzynki, kolejną szkl bulionu. Gotujemy kolejne 15 min na małym ogniu. Zestawiamy całość z ognia i odstawiamy przykryte do wystudzenia. Kiedy jest zimne wyjmujemy korę cynamonu, gwiazdkę anyżu i goździki. Całość zagotowujemy i dodajemy kakao i połamaną czekoladę. Mieszamy tak, aby czekolada się rozpuściła.  Gotujemy jeszcze nasz sos ok 20 min. na małym ogniu. W między czasie możemy dodać jeszcze bulionu, tak aby konsystencja sosu była dla nas idealna. Kiedy sos jest gotowy dokładnie go miksujemy blenderem. 
Sos podajemy z mięsem. 










1 komentarz:

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.