Jak dla mnie rewelacja. Czekolada w takiej postaci z mięsem to po prostu strzał w dziesiątkę.
A nowa seria czekolad Terravita Dobra Energia Na Start- znakomicie się do tego nadają.
Ogólnie są to gorzkie czekolady o dość wysokiej zawartości kakao w kilku wariantach smakowych. Osobiście zakochałam się w "Crunchy" i tez z nadzieniem cytrynowym. Klasyczna natomiast okazała się wyśmienitym dodatkiem do przeróżnych deserów.
Danie podane na porcelanie Bogucice - Antonio
Składniki:
- 2 łyżki kakao
- 100 g czekolady gorzkiej Terravita 70%
- 1 łyżka oliwy
- 1 gwiazdka anyżu
- 5 szt gożdzików
- ok 4 cm kory cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 świeża papryczka chili
- 3 szkl bulionu
- 3 łyżki prażonych ziaren sezamu
- 5 łyżek mielonych migdałów
- 3 łyżki prażonych siekanych orzechów arachidowych
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/3 szkl rodzynek
- 1/2 szkl przecieru pomidorowego
- 1 łyżka cukru brązowego
- sól do smaku
- cienkie plastry parzonego schabu
Wykonanie:
Do rondelka wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, anyż, goździki, cynamon, kolendrę i pokrojoną papryczkę chili. Całość przesmażamy razem ok 5 min. Dolewamy szklankę bulionu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem 10-15 min. Następnie dodajemy mielone migdały, sezam, orzechy ziemne, cynamon, sól, cukier, rodzynki, kolejną szkl bulionu. Gotujemy kolejne 15 min na małym ogniu. Zestawiamy całość z ognia i odstawiamy przykryte do wystudzenia. Kiedy jest zimne wyjmujemy korę cynamonu, gwiazdkę anyżu i goździki. Całość zagotowujemy i dodajemy kakao i połamaną czekoladę. Mieszamy tak, aby czekolada się rozpuściła. Gotujemy jeszcze nasz sos ok 20 min. na małym ogniu. W między czasie możemy dodać jeszcze bulionu, tak aby konsystencja sosu była dla nas idealna. Kiedy sos jest gotowy dokładnie go miksujemy blenderem.
Sos podajemy z mięsem.
Ciekawy przepis. Mogłabym spróbować
OdpowiedzUsuń